U Sarajevu ih je puno, pravimo se da ih ne vidimo

Bolno ih je gledati dok jedu, gladni su jako... Neće da otvore džamije i puste ih da prespavaju...

Hronika13.02.18, 09:59h

Bolno ih je gledati dok jedu, gladni su jako... Neće da otvore džamije i puste ih da prespavaju...
U azilantskom centru nema mjesta. Nazvala sam jutros muftijstvo sarajevsko da ih pitam da otvore džamije i puste ljude da prespavaju. Rekli su mi da to nije njihov posao i da džamije treba da budu zaključane, piše novinarka Nidžara Ahmetašević

 

Broj migrata koji uspijevaju da uđu u BiH je svakim danom sve veći, veći je i broj onih koje Granična policija BiH zaustavi u toj namjeri, ali i onih koji izađu iz zemlje, ali po readmisiji budu vraćeni u BiH, javlja N1.

 

Obzirom da su susjedne zemlje pojačale kontrole na svojim granicama, sve više njih se odlučuje na put preko BiH. Samo u prvih mjesec i po ove godine u BiH je pokušalo da uđe 458 ilegalnih migranata, najviše njih ulazi na području opštine Trebinje, ali ima i onih koji se odlučuju za prelazak preko Drine, najčešće čamicima.

 

Cilj su im zemlje EU gdje pokušavaju ući iz Unsko-sanskog kantona.

 

"Nova ruta kretanja je od Grčke, po izjavama svih njih, preko Albanije, Crne Gore, BiH i dalje prema zemljama EU", kaže za N1 Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

 

Provjeravaju se navodi da susjedne Crna Gora i Hrvatska ostavljaju migrante na teritoriji BiH.

 

"Postoje određeni slučajevi, koje provjeravamo, gdje ćemo nakon određene analize, provjerom činjeničnog stanja utvrditi i takve mogućnosti. Ali ne možemo sada potvrditi sa sigurnošću", otkriva Zoran Galić, direktor Granične policije.

 

Oni koji uđu u BiH, a budu otkriveni, imaju dvije mogućnosti, da traže azil, i slobodno se kreću po zemlji, ili da budu smješteni u imigrantski centar, nakon čega budu vraćeni u zemlju iz koje dolaze.

 

Oni koji budu otkriveni u drugim zemljama, a ispostavi se da su ušli iz BiH po readmisiji vraćaju se u našu zemlju. Njih više od 100 vraćeno je iz Hrvatske.

 

"Najviše se vrati o državljanima Turske, Albanije, Kosova i to je više od 75 posto", dodaje Ujić.

 

U bh. javnosti je zabilježen već veliki broj apela da se ovim ljudima pomogne i nađe im se adekvatni smještaj, a povodom toga oglasila se i Islamska zajednica

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook