NAKON VELIKE MEDIJSKE POMPE STIGLO POJAŠNJENJE

Iz kabineta Sebije Izetbegović: Šta je istina o liječenju malog Arslana na KCUS-u i zašto je prebačen u Tursku?

Hronika10.02.18, 12:15h

Iz kabineta Sebije Izetbegović: Šta je istina o liječenju malog Arslana na KCUS-u i zašto je prebačen u Tursku?
U ime bolesne djece i njihovih roditelja, koji se zloupotrebljavaju, kao i uposlenici Pedijatrijske klinike KCUS, ljubazno molimo medije da prestanu lažno obavještavati javnost, a KCUS će poduzeti sve mjere da zaštiti svoje uposlenike, navodi se u saopštenju

 


Povodom pisanja pojedinih bh. medija, iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu upućenio je saopštenje, koje prenosimo u cjelosti.


Obzirom da je Disciplina za zdravlje djeteta KCUS-a meta medijskih napada i optužbi od strane „Dnevnog avaza“, kao i elektronskih medija koje se plasiraju u poslijednje vrijeme, dostavljamo Vam demant ovih neistinitih informacija:


Pacijent K.A., rođen 03. 07. 2017. godine, iz Maglaja, hospitaliziran je na Hematoonkološkom odjelu KCUS-a 14. 12. 2017. godine, kao premještaj iz Kantonalne bolnice Zenica. 


Prethodno je urađen neurohirurški operativni zahvat tumora mozga na UKC Tuzla, u dobi od četiri mjeseca, (06.11.2017., dr. M.  Morančić), gdje je urađena samo redukcija tumora i patohistološka analiza. PH nalaz: PNET ili  embrionalni tumor. 


Po prijemu djeteta na KCU Sarajevo 14.12.2017. godine, realizuju se hitni nalazi MRI i CT mozga, koji pokazuju da je došlo do progresije bolesti.  Na Konzilijarnom sastanku nerohirurzi KCU Sarajevo su iznijeli stav da nema indikacija za aktivni neurohirurški tretman. 


Na osnovu navedenog, a prema medicinskim protokolima, s obzirom na uzrast djeteta zračenje u ovoj dobnoj skupini ne dolazi u obzir, a hemoterapija ne bi dala pozitivne rezultate bez uspješnog neurohirurškog zahvata.

  
Na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike 2 dijete je boravilo do 30. 01. 2018. godine, kada je i transportovano za Tursku (Acibadem bolnica), privatnim vezama i na vlastiti zahtjev roditelja. 


Napominjemo da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH ima strogo definisane kriterije i indikacije za izmještanje pacijenata na liječenje izvan BiH. Kod našeg pacijenta K.A., prema navedenim kriterijima, nije bilo indikacije za izmještanje izvan BiH. 


U ime bolesne djece i njihovih roditelja, koji se zloupotrebljavaju, kao i uposlenici Pedijatrijske klinike KCUS, ljubazno molimo medije da prestanu lažno obavještavati javnost, a KCUS će poduzeti sve mjere da zaštiti svoje uposlenike, navodi se u saopštenju koje potpisuju Kolegij Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a i Kolegij direktora KCUS-a.   

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook