Nakon još jednog dramatičnog trgovanja

Wall Street opet oštro pao!

Biznis Klub09.02.18, 07:59h

Wall Street opet oštro pao!
Nakon još jednog oštrog pada cijena dionica, već trećega u manje od sedam dana, potvrđeno je da su S&P 500 i Dow Jones ušli u područje korekcije

 

Na Wall Streetu su jučer, nakon još jednog dramatičnog trgovanja, burzovni indeksi potonuli oko 4 posto, čime je potvrđeno da je tržište ušlo u područje korekcije nakon što je niz godina gotovo neprestano raslo.

 

Dow Jones potonuo je 1.032 boda ili 4,15 posto, na 23.860 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 3,75 posto, na 2.581 bod, a Nasdaq indeks 3,90 posto, na 6.777 bodova.

 

Nakon još jednog oštrog pada cijena dionica, već trećega u manje od sedam dana, potvrđeno je da su S&P 500 i Dow Jones ušli u područje korekcije, s obzirom da su oba indeksa sada u minusu više od 10 posto u odnosu na njihove rekordne razine dosegnute 26. siječnja.

 

Posljednji put S&P 500 indeks bio je u području korekcije u januaru 2016. godine, kada je zaronio 13,3 posto ispod svoje prethodne najviše razine, što je tada bila posljedica oštrog pada cijena nafte.

 

Sada su, pak, korekciju izazvali podaci s američkog tržišta rada, objavljeni prošloga petka, koji su pokazali da zaposlenost, ali i plaće snažno rastu.

 

Rastu prinosi

 

A to bi moglo potaknuti potrošnju i inflaciju, pa se ulagači plaše da će američka središnja banka ubrzati tempo povećanja ključnih kamatnih stopa.

 

Fed je lani povećao cijenu novca u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od ožujka.

 

Zbog toga rastu prinosi, pa je jučer prinos na 10-godišnje američke obveznice dosegnuo 2,884 posto, približivši se najvišoj razini od početka 2014. godine.

 

A viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

 

Dionice su godinama bile za ulaganje znatno privlačnije od obveznica, s obzirom na niske prinose obveznica, no sada viši prinosi povećavaju konkurentnost obveznica. Tim više što su vrijednosti dionica na povijesno najvišim razinama.

 

"Sada se na tržištu vidi da su ulagači sve zabrinutiji zbog rasta kamatnih stopa i valuacija na tržištima dionica", kaže Chris Zaccarelli, direktor u Advisor Alliance.

 

Cijene dionica padaju

 

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a pale su i cijene svih 30 sastavnica Dow Jones indeksa.

 

Obujam trgovanja na američkim burzama dosegnuo je 10,6 milijardi dionica, znatno iznad prosječnog dnevnog obujma u posljednjih 20 dana od 8,2 milijarde, što pokazuje da se ulagači ubrzano povlače s tržišta.

 

Tako je četvrtak bio još jedan dan oštrih oscilacija cijena dionica, uključujući ponedjeljak kada je S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad u više od šest godina, više od 4 posto.

 

Prašina se još nije slegla

 

Nakon oštrog pada prošloga petka i ponedjeljka, u utorak i srijedu tržište je nešto manje osciliralo, pa su se ulagači ponadali da je tržište dotaknulo dno.

 

Međutim, oštar pad cijena dionica u četvrtak pokazuje da bi do stabilizacije tržišta moglo proći još neko vrijeme.

 

"Prašina se još nije slegla i čini mi se da kupci i prodavači pokušavaju dokučiti kakav će biti daljnji smjer tržišta. Mislim da se i idućih dana može očekivati slično trgovanje", kaže Jonathan Corpina, partner u tvrtki Meridian Equity Partners.

 

Korekcija cijena dionica dugo se očekivala, s obzirom da su cijene dionica godinama rasle gotov bez prekida i posljednjih mjeseci neprestano dosezale rekordne razine.

 

Podršku tržištima pružaju jačanje najvećih svjetskih gospodarstava - od SAD-a i Kine, do eurozone i Japana - dobri poslovni rezultati kompanija i nedavno uvedena porezna reforma u SAD-u, kojom su smanjeni porezi kompanijama.

 

S druge strane, dio analitičara smatra da je tržište nakon višegodišnjeg snažnog rasta i neprestanog dosezanja rekordnih razina precijenjeno, s obzirom na planove središnjih banaka u svijetu da ove godine ukinu poticajne monetarne mjere koje su godinama niskom cijenom novca podržavale rast tržišta dionica.

 

Pad i na evropskim burzama

 

I na evropskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,49 posto, na 7.170 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,62 posto, na 12.260 bodova, a pariški CAC 1,98 posto, na 5.151 bod.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook