Druga godišnjica nerazjašnjenog ubistva

U Sarajevu protestna šetnja za Dženana Memića: Kada zulum postaje pravilo, borba za pravdu postaje obaveza

Hronika08.02.18, 12:52h

U Sarajevu protestna šetnja za Dženana Memića: Kada zulum postaje pravilo, borba za pravdu postaje obaveza
Prema riječima Dženanovog oca Muriza, žute trake simboliziraju to što se oni osjećaju kao građani drugog reda, jer je, kako kaže, bilo pokušaja da se današnji protesti zabrane, te da ministar saobraćaja KS Mujo Fišo nije želio potpisati dozvolu za njihovo održavanje

 

Članovi porodice, prijatelji ubijenog mladića Dženana Memića zajedno sa stotinama građana još jednom protestnom šetnjom traže otkrivanje istine o događaju u Velikoj aleji 8. februara 2016. godine. Tada je Memić zadobio povrede od kojih je preminuo 15. februara 2016. godine. 

 

Učesnici protesta oko ruku imaju žute trake sa likom nastradalog Dženana kao i transparent na kojem piše: "Kada zulum postane pravilo, borba za pravdu postaje obaveza". 

 

Prema riječima Dženanovog oca Muriza, žute trake simboliziraju to što se oni osjećaju kao građani drugog reda, jer je, kako kaže, bilo pokušaja da se današnji protesti zabrane, te da ministar saobraćaja KS Mujo Fišo nije želio potpisati dozvolu za njihovo održavanje.

 

Memić je 8. februara 2016. godine tada bio u društvu djevojke Alise Mutap, a način na koji je povrijeđen još uvijek je obavijen velom tajne. MUP KS prvobitno je prijavljeno da je riječ o saobraćajnoj nesreći, da bi obdukcija provedena 16. februara 2016. godine i nalaz vještaka Hamze Žuje upućivao da je riječ o krivičnom djelu ubistva kada i MUP KS mijenja kvalifikaciju djela. 

 

Tužilaštvo KS otvara istragu po nepoznatom izvršiocu za krivično djelo ubistva, ali kroz vrlo kratak period ponovo mijenja kvalifikaciju djela u saobraćajnu nesreću. 

 

Krajem maja 2016. godine uhapšeni su Ljubo i Bekrija Seferović za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja te im se drugu godinu već sudi na Kantonalnom sudu u Sarajevu. 

 

Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je riječ o najvećem slučaju korupcije u bh. pravosuđu. Advokat porodice Memić Ifet Feraget podnio je krivične prijave protiv nekih od vještaka koji su mijenjali svoj nalaz ili ga izvodili na osnovu izmišljenih činjenica. Najavio je krivične prijave i protiv svih tužilaca koji su radili na ovom slučaju na čelu sa glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić

 

Danas će porodica Memić uputiti zahtjev za smjenom svih tužilaca na ovom predmetu, kao i glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Zdravka Kneževića te još nekoliko tužilaca.

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)    


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook