VIDEO/ Volan ni u dubokoj starosti nikome ne prepušta

U devetoj deceniji vozi 'žestoko': Upoznajte Fadilu Ikanović, reli vozačicu, automehaničarku, instruktorku...

Lifestyle07.02.18, 20:49h

U devetoj deceniji vozi 'žestoko': Upoznajte Fadilu Ikanović, reli vozačicu, automehaničarku, instruktorku...
Fadila je kao djevojka željela da postane automehaničarka, ali vrijeme i sredina u kojoj je rasla nisu bili sazreli za njene ambicije. Kako je ispričala u sve se upetljala njena strina, koja je ubijedila njenu majku da automehaničarski zanat nije za djevojku

 

Fadila Ikanović (83) iz Živinica više od pola vijeka ruši stereotipe i predrasude o ženama i automobilima.


U karijeri je bila samostalni prevoznik, reli vozačica, instruktorka vožnje i automehaničarka, ali ni sa 83 godine volan ne prepušta nikome.

 

- Položila sam vozački 20. januara 1966. godine. Moj prvi automobil je bio “fićo”, kupila sam ga za 825 hiljada dinara. Onda sam ga zamijenila za kombi DKW. S njim sam zarađivala za život. Vozila sam dasku, krave i ovce – navodi Fadila za vidiovo.net.

 

fadila-ikanovic

 

Fadila je kao djevojka željela da postane automehaničarka, ali vrijeme i sredina u kojoj je rasla nisu bili sazreli za njene ambicije. Kako je ispričala u sve se upetljala njena strina, koja je ubijedila njenu majku da automehaničarski zanat nije za djevojku.

 

- Kada sam završila trgovačku školu, diplomu sam odnijela strini, a ja sam nastavila da radim šta želim. Automehaničarski zanat sam naučila od brata i popravljala sam automobile sve do 1992. godine – ispričala je Fadila.

 

Kako navodi, kao automehaničarka, srušila je i stereotipe o oblačenju žena u njenoj sredini.

 

- Prva sam obukla hlače. Rugao mi se tada zaostali narod… A ja ni danas ne znam haljinu obući – dodaje ona s osmijehom.

 

Fadila je vozila i reli trke i bila instruktorka vožnje.

 

- Uvijek sam učestvovala u trkama koje je organizovalo naše auto-moto društvo. Da je neko krenuo sa automobilom negdje na nebesa i ja bih krenula, ali u avion ne bih sjela – kaže Fadila.

 

Ova žena neobične energije i snažnog duha tokom karijere je promijenila mnogo automobila i nikada ne propušta priliku da isproba neki novi.

 

 

(vidiovo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!