Odmah kod doktora

Imate li ovo na koži? To nisu bubuljice, nego znak bolesti!

Lifestyle07.02.18, 19:11h

Imate li ovo na koži? To nisu bubuljice, nego znak bolesti!
Primijetite li promjene na koži, nemojte ništa čekati - već posjetite ljekara

 

Istina je ono što se kaže da je koža naše ogledalo zdravlja, odnosno gotovo da i nema unutarnjih promjena ili bolesti koja se neće odraziti na našoj koži.

 

Koža reagira na napetost, nervozu i stres: pojačanim lučenjem žlijezda lojnica, odnosno pojačanim mašćenjem, što se često vidi na licu. No većina promjena posljedica je, prije svega, nedostatka vitamina, najčešće vitamina C ili B12 te folne kiseline (B9), odnosno željeza, a neke promjene mogu biti povezane i s poremećajem rada pojedinih organa, pa i s ozbiljnim bolestima.

 

Nema čekanja - odmah otiđite liječniku

 

Zato niti jednu promjenu ne treba doživljavati olako niti treba čekati previše vremena da vidimo hoće li proći. Zapravo, ne vrijedi preporuka da smijete čekati neko vrijeme nakon što se promjene na koži pojave prije nego što odete na pregled. Puno je pametnije odmah se javiti ljekaru kako bismo otklonili svaku sumnju i dogovorili odgovarajuću terapiju.

 

Milije

 

Milije, ili mliječne akne, nastanu kada keratin, bjelančevina ključna za izgradnju vanjskog sloja kože, ostane zarobljen. Najčešća su na licu, kapcima i obrazima.

 

Kod odraslih uzroci su razni, a uglavnom sve svode na druga oštećenja kože – od bolesti do nuspojava opeklina, plikova ili pretjeranog sunčanja. Njihov nastanak mogu potaknuti i steroidne kreme pa čak i česte dermatološki i kozmetički zahvati poput dermoabrazije ili lasera.

 

Bubuljice i ljuskanje kože može imati više dijagnoza

 

Ljuskanje kože, kod kojega se gomilaju ljuskice gornjeg kožnog epitela, može se povezati sa psorijazom, seboreičnim dermatitisom i gljivičnim infekcijama. Pityriasis rosea i hronični dermatitis bilo kojeg oblika mogu biti ljuskavi.

 

Prištići koji svrbe

 

Svrbež također može upućivati na bolesti kože, ali i na sistemske bolesti. Po svrbežu poznati su svrab, ušljivost, ubodi kukaca, urtikarija, atopični i kontaktni dermatitis, no uzrok može biti i suhoća kože, posebno kod starijih osoba.

 

Perioralni dermatitis

 

perioralni-dermatitisperioralni-dermatitis

 

Perioralni dermatitis je bolest kože lica na području oko usta, a može se proširiti do nosa i očiju. Obično se manifestira kao crveni osip s papulama, zbog čega može biti nalik aknama ili rozaceji. Tačni uzroci nastanka perioralnog dermatitisa nisu uvijek jasni. Dosadašnja istraživanja su povezala nastanak ovog osipa s prethodnim korištenjem kortikosteroidnih krema na licu ili sprejeva za nos na bazi kortikosteroida. Također, perioralni dermatitis mogu uzrokovati agresivni hemijski sastojci u kozmetičkim proizvodima.

 

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook