Svečano otvorenje u Narodnom pozorištu

Spahić: 'Sarajevsku zimu' posvećujemo licu svijeta koje ne razdvaja, nego spaja

Kultura07.02.18, 13:46h

Spahić: 'Sarajevsku zimu' posvećujemo licu svijeta koje ne razdvaja, nego spaja
U 43 dana koliko će trajati ‘Sarajevska zima’, posjetitelji će imati priliku vidjeti nastupe umjetnika iz 43 zemlje, njih više od 1.500

 

Festival ‘Sarajevska zima’ koji slavi bogatstvo kulturnih raznolikosti, kreativnosti i međusobne povezanosti umjetnika iz cijelog svijeta, bit će svečano otvoren večeras u Narodnom pozorištu i trajat će 43 dana.

 

Sve ljubitelje kulture očekuju brojne predstave, izložbe, koncerti i brojna druga dešavanja.

 

Kako je danas u Vijećnici istakao direktor Internacionalnog Festivala ‘Sarajevska zima’ Ibrahim Spahić, ovaj festival je 25 godina pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Vijeća Evrope.

 

U 43 dana koliko će trajati ‘Sarajevska zima’, posjetitelji će imati priliku vidjeti nastupe umjetnika iz 43 zemlje, njih više od 1.500.

 

 - Očekujemo da vidimo 'drugo lice svijeta', ovdje u BiH koja baštini sve ono što žele ponuditi kao budućnost nama preko Europske unije. Očekujemo da EU reagira tako što će shvatiti da je BiH zajednica građana, a ne institucija - kazao je Spahić.

 

Počasni gost festivala je Republika Bugarska, a specijani gosti su zemlje organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018. - 2020., Južna Koreja, Japan i Kina.

 

Spahić je podsjetio da Sarajevska zima od 1984. godine je internacionalna spona između kulture i umjetnosti, turizma i sporta i za svoju misiju Festival i njegov organizator dobitnik je značajnih međunarodnih priznanja vijeća Europe, Unescoa, Europske Asocijacije Festivala, kulturnih centara Europe i svijeta.

 

- Festival Sarajevska zima predstavio je bosanskohercegovačke umjetnike i organizirao promociju njihovog stvaralaštva u kultnim kulturnim centrima, muzejima i na bijenalima na svim kontinentima svijeta - naglasio je Spahić.

 

Istakao je da ove godine ‘Sarajevsku zimu’ posvećuju 'drugom licu svijeta', licu koje povezuje a ne razdvaja, licu koje gradi a ne razgrađuje, licu koje baštini najbolje civilizacijske vrijednosti i umjetnost.

 

(Fena/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!