NAKON PREDSTAVLJANJA STRATEGIJE EK ZA ZAPADNI BALKAN

SDP BIH: Jučer je EU otvoreno priznala ono što mi već dugo upozoravamo, a to je...

Front07.02.18, 09:30h

SDP BIH: Jučer je EU otvoreno priznala ono što mi već dugo upozoravamo, a to je...
Najvažniji zadatak BiH je zaustaviti još veću izolaciju, propadanje i iseljavanje BiH, koje joj prijeti ukoliko do 2025. godine ne sustigne svoje susjede


Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozdravlja sadržaj nove Strategije Evropske komisije za zapadni Balkan, koja, za razliku od mnogih dosadašnjih sličnih dokumenata i izjava EU funkcionera koje smo bili primorani slušati od oktobra 2014. godine, puno jasnije detektuje probleme, njihovu dubinu i uzroke. 

 

SDP BiH poziva vlasti na svim nivoima da veoma ozbiljno shvate poruke i upozorenja iz ovog dokumenta, te da konačno krenu slušati sve one koji smatraju da je našoj državi mjesto u evropskoj porodici i koji su spremni dati svoj doprinos i biti uključeni u EU procese.

 

Najvažniji zadatak BiH je zaustaviti još veću izolaciju, propadanje i iseljavanje BiH, koje joj prijeti ukoliko do 2025. godine ne sustigne svoje susjede. Ocjenjujemo pozitivnim činjenicu da se nakon Samita u Solunu po prvi put na precizan i nedvosmislen način naglašava evropska perspektiva naše regije. 

 

S druge strane, pozdravljamo činjenicu da EU ovim dokumentom prepoznaje ogromni i negativan uticaj politike na pravosudne institucije, medije, javne kompanije i privredu, te na ogromnu korupciju u javnim nabavkama, ali i povezanost politike i organizovanog kriminala. 

 

Jučer je EU otvoreno priznala ono što mi u SDP BiH već dugo upozoravamo, a to je da su bh. vlasti obmanjivale javnost i glasače da će naša država dobiti status kandidata za EU do izbora 2018. godine i da je sve u najboljem redu. Predvodnici tog takmičenja u zamajavanju - Čović i Zvizdić, zajedno sa svojim strankama i koalicionim partnerima, morat će položiti račune pred glasačima za osam mjeseci.

 

Prema jučerašnjim reakcijama vlasti u BiH, jasno da će oni za osam mjeseci građanima BiH ponuditi novu dozu starih i prepakovanih obmana, obećanja da će u narednom mandatu biti bolji, ako im samo daju još jednu šansu, a sve zbog njihovog vitalnog stranačkog interesa nastavka funkionisanja, u Strategiji EU jasno opisane zarobljene države, zarobljene ekonomije, zarobljenih medija, zarobljenog pravosuđa i zarobljene administracije. 

 

SDP BiH će građanima BiH, na čitavoj njenoj teritoriji, ponuditi jasan i detaljan program, te jasne politike koje će činiti proevropske programe vlada koje će zemlju i građane BiH osloboditi okova zarobljene države- navodi se u saopćenju SDP BIH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook