Strani radnici uvijek dobrodošli

Njemačkoj su prijeko potrebni strani njegovatelji: Nedostaje ih 200 hiljada!

Biznis Klub06.02.18, 10:51h

Njemačkoj su prijeko potrebni strani njegovatelji: Nedostaje ih 200 hiljada!
Njemačka zaklada za zaštitu pacijenata računa s tim da će u narednih osam godina nedostajati 200.000 njegovatelja s punim radnim vremenom u toj branši. Do 2030. godine bi taj nedostatak mogao porasti na pola milijuna

 

U Njemačkoj je sve veća potreba za osobljem u njezi starijih i nemoćnih osoba. Još uvijek se rupe daju popuniti stranim njegovateljicama i njegovateljima, ali upozorava se da se ne gaje iluzije.

 

Oko 3,3 milijuna osoba je u Njemačkoj, prema privremenim brojkama Saveznog ministarstva za zdravstvo, potrebna njega. A taj broj se povećava, jer društvo brzo stari. Do 2030. godine bi ih trebalo biti više od četiri milijuna. Međutim, već danas nema dovoljno njegovatelja da bi se ta potreba mogla pokriti. Tako je, prema navodima Savezne agencije za zapošljavanje, u ožujku 2017. bilo tek 3.000 nezaposlenih njegovatelja za starije osobe nasuprot 14.600 otvorenih mjesta. U budućnosti bi taj nesrazmjer mogao postati još veći. Njemačka zaklada za zaštitu pacijenata računa s tim da će u narednih osam godina nedostajati 200.000 njegovatelja s punim radnim vremenom u toj branši. Do 2030. godine bi taj nedostatak mogao porasti na pola milijuna.

 

Premalo mladih ljudi se odlučuje za posao njegovatelja, a oni koji se odluče za taj posao nakon nekoliko godina odustanu od njega. Radni uvjeti su teški, priznanje nedovoljno. Eugen Brysch iz Upravnog odbora Njemačke zaklade za zaštitu pacijenata pojašnjava: "Mnogi njegovatelji okreću leđa tom poslu, jer dolaze do svojih fizičkih i psihičkih granica." Ali i loše plaće igraju ulogu. Prema navodima jedne studije Instituta za istraživanje radnog tržišta i profesija koja je objavljena sredinom siječnja, njegovateljica ili njegovatelj na puno radno vrijeme u njezi starijih osoba zarađuje u prosjeku mjesečno 2.621 euro bruto i time 16 posto manje od prosjeka svih zaposlenih. Još lošije je stanje kod onih njegovatelja starijih osoba koji nisu prošli trogodišnju zanatsku obuku. Oni zarađuju u prosjeku 1.870 eura bruto. Na te svote onda dolazi još i najmanje između 35 i 40 posto (u slučaju samca) poreznih i drugih nameta koji se na koncu odbijaju od bruto plaće.

 

Ostatak teksta pročotajte OVDJE.

 

(DW, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook