NEDŽAD S. HADŽIMUSIĆ/ BREXIT - CIJENA RAZVODA SA EU

Kod tih Engleza se nikad ne zna: Hoće li se Velika Britanija ipak predomisliti i ostati dio Evropske unije?!


05.02.18, 18:58h

 

 

Status quo ante

 


Poznati rezultati Brexita, tog neslavno isforsiranog referenduma o ostanku unutar ili razdruživanju sa EU, zatekli su nespremne i Evropu i ostatak svijeta, ali i same kolovođe istog u Velikoj Britaniji. Motivi su već godinama stanovali u kombinaciji klasičnih domaćih političkih igara i do sada manje-više uspješnih pritisaka na Brisel kako bi se ishodile nove koncesije i dodatni bonusi za Veliku Britaniju u ovoj, nikad ozbiljnijoj krizi EU.


U post-referendumskoj ‘kolijevci demokratije’ na svijetlo dana izlaze zabrinjavajući detalji oko nonšalantne manipulacije javnim mijenjem, od strane udruga korumpiranih političara i tabloidnih medija. Prevareni građani u kozmopolitskom Londonu sada pokreću spontani proevropski referendum, dok Škotska najavljuje reprizu svog referenduma za izlazak iz Velike Britanije i ostanak u EU, što je po sebi ultra ozbiljan crveni karton zvaničnom Londonu i vrlo vjerovatni početak raspada Velike Britanije (izvod iz teksta objavljenog 4. jula 2016 -  http://www.tacno.net/novosti/brexit-crveni-karton-velikoj-britaniji-zuti-evropskoj-uniji/).


Status quo


„Brexit, taj pokušaj sa ciljem da ovu zemlju istrgne sa njenog kontinenta, izazvao je državni živčani slom. Samo Britanci to ne mogu još da vide“. Citat pripada Philipu Stephensu, briljantnom analitičaru Financial Times-a. Ili ako pitate akademika Zdravka Grebu i donedavno direktora sarajevskog ogranka European Master on State Management and Humanitarian Affairs, bolje je reći da se radi o 'sintetičaru' u jednom od prva dva-tri svjetska glasila. Ovo vrijedi za svaki slučaj zbog poplave fakenews i inflacije neumornih 'analitičara-eksperata-za-ovo-ono-na-pasja-preskakala'.

 

U post-referendumskoj ‘kolijevci demokratije’ na svijetlo dana izlaze zabrinjavajući detalji oko nonšalantne manipulacije javnim mijenjem, od strane udruga korumpiranih političara i tabloidnih medija


Prema istom britanskom kolegi, u zemlji koja sebe rado zove majkom parlamentarizma, odvija se politički vodvilj suprotan samom pojmu predstavničke demokratije. Naime, uvaženi članovi čuvenog Westminstera glasaju u tom visokom domu protiv svog sopstvenog stanovišta zbog referenduma o Brexitu koji sa flagrantno tankom većinom glasova 'za' odlazak iz EU, nadalje uživa apsurdan, gotovo mističan status.


Podsjetimo se, referendum je uredno održan 23. juna 2016. sa rezultatom 51.9%  kontra 48.1% u korist brexitaša. Prema članu 50 tzv. Lisabonskog ugovora na snazi od 2009. (tog ustava EU u pokušaju čiji je glavni arhitekta svojevremeno bio bivši francuski predsjednik Valéry Giscard d'Estaing), proces izlaska iz EU traje oko dvije godine.  


Službeni datum razvoda je već usaglašen: Pada u četvrtak 29. marta 2019. u 23 časa, ukoliko se zaista desi, naravno.


Brexit-slika Velike Britanije, te nekad snažne i stabilne demokratije, danas u ostatku EU izaziva gnjev i ogorčenost uz bespomoćno slijeganje ramenima i nevjericu. Velika Britanija zapravo okreće naopako svoju ekonomsku i vanjsku politiku koje su utrle njen međunarodni prestiž i dosta komotnu poziciju u Briselu proteklih pola stoljeća.


Posljedice po njen prosperitet, sigurnost i ulogu u svjetkim poslovima osjetiće se u narednoj generaciji i dalje. Naprasno iskakanje Velike Britanije 'iz evropskog voza' nakon decenija više nego berićetne integracije, osim što nema presedana, iz dana u dan sve razvidnije postaje složeno i preskupo.


Unutrašnje političko-dvorske podjele (uz očigledan lov na mjesto premijera) prijete potpunom paralizom institucija, te sa parlamentom koji ne uspijeva da se složi oko modaliteta tzv. tvrdog, mekog ili ikakvog Brexita.

 

Velika Britanija zapravo okreće naopako svoju ekonomsku i vanjsku politiku koje su utrle njen međunarodni prestiž i dosta komotnu poziciju u Briselu proteklih pola stoljeća


Većina britanskih parlamentaraca smatra da je Brexit čin ludosti, odnosno protekcionizma po ukusu engleskih nacionalista u vlastitim redovima. Ovi se prikazuju kao zaštitari slobodnog tržista, unatoč artefaktima ozbiljnih ekonomista čije studije - sve do jedne - upozoravaju da će izlazak iz EU ruinirati međunarodnu poziciju i privredni rast te velike zemlje u narednih deset i više godina.


Ako se Velika Britanija ipak predomisli i ostane dijelom EU, biće to zato što u sadašnjem agregatnom stanju jednostavno nije sposobna za odlazak u (ne)poznato.


Quo vadis


Nekako s ranog proljeća ove godine, putem zabavnog portala BuzzFeed, u javnost su procurili detalji 'tajne vladine studije' koja ukazuje na moguću pretešku fakturu Brexita i nedvojbeno najavljuje: (1) pad ranije planiranog ekonomskog rasta u narednih 15 godina za oko 8 posto; (2) ugrozu statusa Londona kao globalnog finansijskog središta, kojeg već dijelom ili u potpunosti napuštaju desetine poslovnih i financijskih kapitalaca; (3) posebno će biti pogođene glavne ekonomske regije (Sjeveroistočna Engleska, Zapadni Midlend i Sjeverna Irska).


Dosta nervozan komentar Iaina Dunkan Smitha, bivšeg lidera Torijevaca, kako je tajming objave dotične studije u BuzzFeedu krajnje obskuran, te da istu treba uzeti sa 's prstohvatom soli' (with a pinch of salt), upućenima govori dovoljno.

 

Ako se Velika Britanija ipak predomisli i ostane dijelom EU, biće to zato što u sadašnjem agregatnom stanju jednostavno nije sposobna za odlazak u (ne)poznato


Sir Vince Cable, viđen kao slijedeći lider britanskih Liberala, za razliku od kolege Jeremy Corbyna, šefa Laburista šezdesetosmaša koji EU smatra kapitalističkom konspiracijom, navija opet za novi referendum na istu temu. U nedavnom intervjuu za BBC, Cable kaže da „počinje vjerovati kako se Brexit možda nikad neće desiti“, apostrofirajući ogromne razlike između Torijevaca i Liberala, plus gomilanje sve crnjih oblaka nad britanskom ekonomijom.


Na međunarodnom planu, uz izuzetak Trumpove administracije koja je pozdravila ovaj evropski raskol, množe se ozbiljna upozorenja iz Brisela i metropola EU-članica u kombinaciji sa ohrabrenjima zvaničnom Londonu u smislu da još nije kasno za preispitivanje odluke o Brexitu. Mnogi izravno sugerišu popravni referendum jer navodno građani Velike Britanije zaslužuju da ponovo razmisle, nakon što su ‘progledali’.

 
Znakovitoj kampanji think twice ('razmisli dvaput') pridružio se i OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) u vidu javnog saopštenja njenog generalnog sekretara Ángel Gurría-e: '(..)privredni rast Velike Britanije će biti značajno potaknut, ukoliko na ponovljenom referendumu odustane od Brexita“.


Na kraju, umjesto one eskapatorske ostaje da se vidi, zaključimo ovaj osvrt jednako oprezno ali nešto preciznije: Kod tih Engleza se ništa i nikad ne može znati unaprijed.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook