VIDEO/ Federalni premijer Fadil Novalić poručio

U Hidrogradnji je osnovana nova firma koja zapošljava svoje ljude i kupuje opremu, a iza svega stoji stečajna mafija!

Front05.02.18, 15:11h

U Hidrogradnji je osnovana nova firma koja zapošljava svoje ljude i kupuje opremu, a iza svega stoji stečajna mafija!
S obzirom na to da se, kako kaže, radi o „stečajnom biznisu, to jeste stečajnoj mafiji“, ističe da Vlada Federacije BiH očekuje od svih nadležnih, a posebno stečajnog sudije, da ubrza stečajni postupak i omogući radnicima da dođu do svojih potraživanja

 

Federalni premijer Fadil Novalić poručio je radnicima "Hidrogradnje" koji protestuju ispred zgrade Vlade FBiH da bi bilo protivzakonito održati sastanak s njima, odnosno ukoliko bi se umješao u stečajni postupak, jer je za aktuelne probleme ovog preduzeća nadležan stečajni upravnik.

 

- Stečajni postupak u Hidrogradnji traje već 15 mjeseci. Prema Zakonu o stečaju stečajni upravnik je dužan da provodi stečajni postupak štiteći jednako sve povjerioce  među kojima su najosjetljiviji radnici sa svojim zahtjevima za plaće, uvezivanje staža, otpremnine… Nažalost, stečajni upravnik Hidrogradnje bavi se stečajnim biznisom - rekao je Novalić.

 

Podsjećajući da je u Hidrogradnji osnovana nova firma, gdje je zaposleno 800 ljudi, skrenuo je pažnju da je prije nekoliko dana u „Oslobođenju“ objavljen oglas u kojem je navedeno da se kupuje nova oprema.

 

- Dakle, neko razvija u stečajnom biznisu tu stečajnu firmu umjesto da je stavi na prodaju kako bi je kupila neka kompanija iz građevinskog sektora, dala za nju novac, koji bi onda služio za rješavanje ostalih provjerioca – naglašava Novalić.

 

S obzirom na to da se, kako kaže,  radi o „stečajnom biznisu, to jeste stečajnoj mafiji“, ističe da Vlada Federacije BiH očekuje od svih nadležnih, a posebno stečajnog sudije, da ubrza stečajni postupak i omogući radnicima da dođu do svojih potraživanja.

 

Također, navodi da je slučaj Hidrogradnje primjer nužnosti hitnog donošenja novog zakona o stečaju, koji je u parlamentarnoj proceduri, pri čemu je trenutni problem apelacija potpredsjednika Federacije Milana Dunovića, koju je podnio za ocjenu ustavnosti predloženog zakona.

 

- Unatoč tome novi zakon o stečaju nam treba kako bi se ubrzao stečajni postupak i da bi se ostvarila veća kontrola nad stečajnim postupkom - konstatovao je Novalić na današnjoj pres-konferenciji u Vladi Federacije BiH, ispred koje su radnici Hidrogradnje izjavili da im se duguje  osam plaća i ukazali na neophodnost uplaćivanja staža za 272 radnika koji imaju uslove za penzionisanje.

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook