Bakir Izetbegović gost kod Stankovića

Neko je u Bruxellesu raširio priču da mi težimo islamskoj državi u BiH, a onda je to ponovio i Čović...

Front04.02.18, 15:16h

Neko je u Bruxellesu raširio priču da mi težimo islamskoj državi u BiH, a onda je to ponovio i Čović...
On je naveo da su priče o trećem entitetu "besmislice koje služe za vlastito glasačko tijelo i za pritisak prema Bošnjacima"

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u govorio je o sastanku u Briselu.

 

Bili ste u Briselu. Jeste li zadovoljni sastancima?

 

"Nisam ništa posebno niti očekivao. Kada vas pozove predsjednik EPP-a, naravno da ćete se odazvati. Kako sada jednim susretom u Briselu tu stvar riješiti. Samim tokom sastanka nisam zadovoljan. Ispratila me je tzv. Livanjska deklaracija, u njoj je rečeno da muslimani prave islamski kalifat u BiH. Jedna teška besmislica", kazao je Izetbegović.

 

Da li je bilo riječi o tome i u Briselu?

 

"Gore su me dočekale priče, neko je takve priče gore proširio po Briselu, jednu glupost, besmislicu, da mi težimo nekoj islamskoj državi u BiH koja treba da podrije našu poziciju. Onda je to, nažalost, gospodin Čović ponovio pred Daulom, da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja prvi probleme i koja želi da napravi islamsku državu u BiH. Tada sam ja kazao da li vi želite da se ovaj sastanak nastavi ili želite da ja sada izađem napolje i da kažem novinarima šta ste kazali. Nemojte to više nikada ponoviti. To je jedna teška besmislica i manipulacija koja treba da podrije bošnjačku poziciju, jednog naroda koji je zaista dobronamjeran, prati evropske standarde, želi mir, koji je napravio toliko kompromisa, toliko udaraca pretrpio", kazao je Izetbegović.

 

Treći entitet u BiH, tvz. hrvatski entitet, da li je to realno?

 

"To je dugoročno jedna od mehanizama kojim gospodin Čović pritiskuje Bošnjake. Ako ne prihvatite ovu stvar, može doći do trećeg entiteta. Bez konflikta i rata ne može doći do trećeg entiteta. Kao što sam rekao, 60 posto Hrvata živi izmiješano sa Bošnjacima u BiH. Kuda bi izvukli tu liniju trećeg entiteta koju nisu uspjeli '93. sa HVO-om da izvuku. Nakon udruženog zločinačkog poduhvata, rušenja Hercegovine, rušenja stotina džamija, brisanja tragova Bošnjaka, koncentracionih logora, Dretelja i ostalog, nisu uspjeli. Kako to misle sada uraditi olovkom i s kim to misle uraditi?", upitao je Izetbegović.

 

"Dao sam upozorenje ljudima koji govore da će pocijepati Bosnu i Hercegovinu, neka ne računaju da će tu stvar uraditi bez konflikta. Sigurno konflikt neće početi Bakir Izetbegović niti Bošnjaci. Zna se ko je svaki put na Balkanu počeo konflikt", naveo  je on. 

 

On je naveo da su priče o trećem entitetu "besmislice koje služe za vlastito glasačko tijelo i za pritisak prema Bošnjacima".

 

"Gospodin Kovač je rekao pravu stvar. Hajte da radimo na relaksaciji. Imate Bošnjake koji žele mir, dobrosusjedske odnose, ravnopravne odnose, ispomoć jedni drugima, zašto na takav način ići prema toj zemlji i prema tome narodu", kazao je Izetbegović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook