Zloupotreba društvenih mreža

Na Facebooku organizuju masovno rušenje radara u BiH: Smatraju da ih ima previše!

Hronika04.02.18, 14:41h

Na Facebooku organizuju masovno rušenje radara u BiH: Smatraju da ih ima previše!
Iz Ministarstava unutrašnjih poslova navode kako je cilj postavljanja radara i povećanog broja radarskih kontrola smanjenje broja poginulih osoba na cestama

 

Društvene mreže u Bosni i Hercegovini sve se češće zloupotrebljavaju. Uz govore mržnje, prijetnje, pozivanje na proteste, organizovanje kojekakvih sumnjivih okupljanja, posljednjih dana na Facebooku se pojavila grupa koja poziva na uništavanje radara u Federaciji BiH, piše Večernji list

 

Grupa je osnovana u Žepču, a u kratkom vremenu dobila je mnoštvo članova iz cijele BiH. Tako se navodi kako se događaj pod nazivom “Masovno razbijanje radara” planira organizovati 28. februara u 11 sati. Budući da je grupa javna, vrlo brzo po objavi događaja i datuma njegova “održavanja” brojni građani izrazili su svoje mišljenje o radarima u ovom bh. entitetu. Većina njih smatra kako imamo previše radara te kako oni nisu postavljeni na odgovarajućim mjestima.

 

- Razumijem i podržavam kontrolu brzine radarima u naseljenim mjestima, tamo gdje je pojačana frekvencija pješaka, posebice u blizini škola, ali nikako ne mogu shvatiti smisao ograničenja brzine prometa m/v i radarsku kontrolu na mjestima koja su “pustopoljina” u kasnim večernjim satima ili noćnim, kao, primjerice, radar u blizini Petrovca, na cesti kod EP stanice, gdje je ograničenje 50 km/h, ili radare na prilazima Bihaću, na uzvišenju iznad Ključa itd. Krajina je krcata besmislenim radarima i besmislenim ograničenjima brzina - komentarisao je jedan od članova grupe.

 

Drugi smatraju kako se često radari postavljaju samo radi punjenja proračunskih rupa. Ima i onih koji u radarima vide spas većeg broja života. Posebice djece.

 

Iz Ministarstava unutrašnjih poslova navode kako je cilj postavljanja radara i povećanog broja radarskih kontrola smanjenje broja poginulih osoba na cestama. Podsjetimo, na području Federacije Bosne i Hercegovine u prvih osam mjeseci prošle godine evidentirano je više od 18.000 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 120 osoba, a gotovo 4500 je povrijeđeno.

 

(Večernji List, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook