UNIVERZITET U SARAJEVU OGORČEN PORUKOM IZ DRUGOG ENTITETA

Skandalozan potez Ministarstva prosvjete i kulture RS: Ne sarađujte sa drugim visokoškolskim ustanovama iz BiH!

Hronika03.02.18, 19:33h

Skandalozan potez Ministarstva prosvjete i kulture RS: Ne sarađujte sa  drugim visokoškolskim ustanovama iz BiH!
- Na ovaj način vlast u Republici Srpskoj želi da na perfidan način održi status quo i da svoju vlast stranački učvrsti, jer društvo bez slobode nauke i znanja je društvo mraka, ističu iz SPUS-a

 

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu najoštrije osuđuje anticivilizacijsko obavještenje koje je uputilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, u kojem od javnih visokoškolskih ustanova traže da ne učestvuju u bilo kakvim oblicima saradnje na državnom nivou, sa drugim visokoškolskim ustanovama iz BiH.


To je, po mišljenju SPUS-a, "jedan opasni presedan rukovodstva jedne od naših administrativnih jedinica, koji se pod hitno mora osuditi i poništiti, a kojim se upućuje instrukcija dijelu akademske zajednice sa ograničenjima o bavljenju naukom". Također, smatraju da je ovo očigledan udar na bolonjski proces i jedan od osnovnih temelja postojanja Evropskog prostora visokog obrazovanja.


Budući da je akademska sloboda ono što je ugrađeno u temelje savremenih evropskih tokova visokog obrazovanja, što je formalno zapisano u Magna Charta Universitatum, za SPUS je neshvatljivo da neko u 21. stoljeću pokušava ograničiti akademske slobode i učešće naučnika na naučnim skupovima.


- Na ovaj način vlast u Republici Srpskoj želi da na perfidan način održi status quo i da svoju vlast stranački učvrsti, jer društvo bez slobode nauke i znanja je društvo mraka. Ovo je još jedan od razloga zašto Evropska agencija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju nije akreditirala diplome svršenika sa naših univerziteta - ističu iz SPUS-a.


Napominju da se radi o entitetskom ministarstvu, koji na najgrublji način krši ljudska prava i povratnicima onemogućava izučavanje bosanskog jezika.


- Pozivamo hitno Rektorsku konferenciju BiH, Agenciju za visoko obrazovanje BiH, Evropsku agenciju za visoko obrazovanje, Evropsku asocijaciju univerziteta i Evropsku komisiju, da reaguju na ovaj presedan u akademskim krugovima i spriječe daljnu dekadenciju drustva, jer ograničavanjem naučne misli vlast vraća univerzitete u srednji vijek - navodi se u saopćenju SPUS-a.

 

 

(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook