'Vodovod' i gradonačelnik Skaka potpisali ugovor

Ako vam nestane vode, imate 40 javnih česmi i nužnika na području Sarajeva gdje će je odsad uvijek biti

Hronika02.02.18, 18:04h

Ako vam nestane vode, imate 40 javnih česmi i nužnika na području Sarajeva gdje će je odsad uvijek biti
Gradonačelnik Skaka naglašava da je tim ugovorom Grad Sarajevo preuzeo ukupan dug od oko 350.000 KM na ime utroška vode s javnih česmi i nužnika te njihovo daljnje održavanje i stavljanje u funkciju

 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i vršiteljica dužnosti KJKP Vodovod i kanalizacija (VIK) Azra Muzur potpisali su danas Ugovor o preuzimanju nadležnosti nad upravljanjem, održavanjem i plaćanjem računa za isporuku vode s javnih česmi i nužnika.

 

Time je osigurano funkcioniranje skoro 40 javnih česmi i nužnika na području Sarajeva (u općinama Stari Grad i Centar).

 

Gradonačelnik Skaka naglašava da je tim ugovorom Grad Sarajevo preuzeo ukupan dug od oko 350.000 KM na ime utroška vode s javnih česmi i nužnika te njihovo daljnje održavanje i stavljanje u funkciju.

 

Zahvalio je menadžmentu VIK-a za razumijevanje i činjenicu da, bez obzira na taj dug, dosad nisu „ugasili“ neke od najznačajnijih česmi poput one u Saračima ili one na Sebilju.   

 

- Ostavili su ih u funkciji iako mi iz lokalne zajednice (gradske općine i Grad Sarajevo) nismo izmirivali obaveze prema njima. Česme su simbol Sarajeva i naša je obaveza da brinemo o njima. Danas smo regulirali prava i obaveze između VIK-a i Grada Sarajeva - kazao je.

 

Direktorica Muzur ističe odlučnost ovog saziva Gradske uprave da, zajedno s preduzećem VIK, preuzmu brigu o javnim česmama i nužnicima. Podsjeća da već deset godina postoji sporazum i odluka za preuzimanje održavanja tih česmi, fonatana i javnih toaleta od Gradske uprave koji se nisu poštovali.

 

Naglašava da je najveći iznos duga za česme na području općine Stari Grad (dug oko 220.000 KM) gdje ih i ima najviše, dok za područje općine Centar dug iznosi više od 111.000 KM. Preostali iznos duga odnosi se na utrošak vode na javnim česmama i nužnicima u ostalim gradski općinama.  

 

Isporuka vode za ključne česme i simbole ovog grada nije obustavljana bez obzira na visoka dugovanja za vodu (na javnim česmama i nužnicime te fontanama), a iz VIK-a ističu da su neke morali isključiti zbog povećanih troškova i situacije u tom preduzeću.   

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook