Građani sa strepnjom čekaju novi talas poskupljenja

Od sutra gorivo skuplje još 18 feninga po litri: Danas kolektivno punjenje rezervoara, u februaru - bojkot!

Hronika31.01.18, 07:49h

Od sutra gorivo skuplje još 18 feninga po litri: Danas kolektivno punjenje rezervoara, u februaru - bojkot!
Pumpama još nije dostavljen novi cjenovnik, a prema dosadašnjoj praksi, cijene će stupiti na snagu u ponoć, tj. u noći s 31. januara na 1. februar

 

Od sutra na snagu stupa izmijenjeni Zakon o akcizama BiH te će cijene goriva skočiti za oko 18 feninga po litri, a građani sa strepnjom čekaju novi talas poskupljenja mnogih proizvoda i usluga jer cjenovnik goriva diktira taj trend.

 

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS kažu za "Nezavisne" da je neminovno da od 1. februara na benzinskim pumpama u RS bude povećana cijena nafte i naftnih derivata shodno zakonu.

 

Gorivo na pumpama u RS već je 25. januara poskupjelo za pet feninga usljed rasta cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, a sutra će zbog akciza.

 

"Distributeri nafte i naftnih derivata nisu učestvovali u donošenju izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, te su prinuđeni da cijenu svojih proizvoda povise za iznos koji novim izmjenama ide u državnu kasu, a to je najmanje 18 feninga po litru goriva. Distributeri nafte i naftnih derivata se ne dogovaraju o cijenama jer tržište funkcioniše po principima slobodne trgovine, a distributeri poštuju zakonske propise i na tržištu se prilagođavaju nametnutim izmjenama zakona", pojašnjava Zoran Berak, sekretar ove grupacije.

 

Pumpama još nije dostavljen novi cjenovnik, a prema dosadašnjoj praksi, cijene će stupiti na snagu u ponoć, tj. u noći s 31. januara na 1. februar.

 

"Čim poskupi gorivo, poskupiće i prevoz i namirnice, sve to privrednici povezuju jedno s drugim, a naši novčanici su sve više šuplji", kaže jedan Banjalučanin.

 

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da svi poreski obveznici koji se bave prometom nafte i naftnih derivata i gasa moraju prvih dana februara izvršti popis zaliha ovih proizvoda prije prometovanja po novim cijenama, zatim te zalihe evidentirati u listama koje je UIO BiH već objavio na svojoj web-stranici.

 

"Prema zakonu, naftaši imaju obavezu da razliku moraju platiti u roku od 10 dana od popisa zaliha", naveo je Kovačević, dodajući da su održali sastanak s Inspektoratom RS i Federacije BiH, gdje su dogovorili zajedničke i pojedinačne aktivnosti u smislu kontrola.

 

Ispitali smo i da li će nove cijene goriva uticati na druge oblasti.

 

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara i stočara RS, tvrdi da će cijene mliječnih proizvoda ostati iste jer cijena sirovog mlijeka neće skočiti.

 

Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara RS, kaže da cijene u pekarama neće skočiti.

 

"Uprkos povećanju troškova, ne samo zbog akciza već i zbog radne snage i ostalih troškova koji već traju od Nove godine, cijene pekarskih proizvoda će ostati iste", naveo je Trivić.

 

Prevoznici RS prekjuče su održali sastanak u Istočnom Sarajevu, na kojem konačan dogovor o cijenama nije postignut.

 

"Ono što vam mogu reći u ovom trenutku jeste da od 1. februara cijene prevoza neće otići gore", naveo je Momčilo Sladoje, predsjednik Udruženja autoprevoznika RS i direktor "Centrotransa" Istočno Sarajevo.

 

Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza", kaže da će podnijeti zahtjev gradu.

 

"Iako su već stečeni uslovi za podizanje cijena karata prevoza zbog poskupljenja goriva, ostaju zasad stare cijene karata. Kako to predviđa ugovor s gradom Banjaluka, mi ćemo do 15. februara, na osnovu tri pumpe koje su određene, na kojima se mjeri cijena goriva, podnijeti zahtjev za poskupljenje", rekao je Mijić.

 

Pozivi za masovno točenje goriva

 

Savez za promjene pozvao je građane RS da ne zaborave danas da napune rezervoare, jer je gorivo u BiH od sutra po litru skuplje za 18 feniga zbog primjena Zakona o akcizama, koji je, kako navode, usvojila "akcizna koalicija partija Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića".

 

I Udruženje "Restart Srpska" objavila je poziv na akciju kolektivnog točenja goriva na benzinskim pumpama širom Republike Srpske.

 

Iz "Restarta" poručuju da je cilj akcije da se okupi što je moguće veći broj ljudi i da do vrha napune rezervoare automobila te da na taj način, makar u februaru, bojkotuju točenje goriva.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook