FOTO/ S izvještaja skinuta oznaka 'strogo povjerljivo'

Prijetio joj visoki funkcioner iz BiH: Državna bezbjednost pratila Jovanku poslije Titove smrti, evo šta su saznali

Nedjeljni magazin30.01.18, 13:34h

Prijetio joj visoki funkcioner iz BiH: Državna bezbjednost pratila Jovanku poslije Titove smrti, evo šta su saznali
Navodi se da je Jovanka Broz “u posljednje dvije godine” više puta kontaktirala sa advokatom Filotom Filom i njegovim sinom Tomom Filom. Konstatuje se da je razgovorima prisustvovala tadašnja pripravnica Vesna Vojvodić, kao i članovi porodice Fila jer je Jovanka dolazila u njihovu kuću

 

Izvor: Blic


Državna bezbjednost je poslije smrti Josipa Broza Tita pratila njegovu suprugu Jovanku Broz u akciji kodnog naziva “Senka”, ekskluzivno saznaje “Blic”.

 

U izvještaju saveznog DB od 31. oktobra 1984, koji je poslat Predsjedništvu SFRJ i Saveznom savjetu za zaštitu ustavnog poretka, koji “Blic” posjeduje, navodi se da postoji mogućnost da se objavi spisak imovine preminulog Broza koja ima “ogromnu vrijednost”, što može imati “nesagledive posljedice po ugled” doživotnog predsjednika. Kako se navodi, u spisku imovine su, između ostalog, “brojni automobili, ordeni druga Tita, kuće u Dobanovcima i Maroku, kolekcija umjetničkih slika, zlatni nakit, kristalni predmeti, biblioteka i dr”. Na izvještaju piše da je u pitanju “specijalna informacija”, te “državna tajna” koja je “strogo povjerljiva” i “samo za lično informisanje”, vjerovatno članova Predsjedništva SFRJ.

 

Navodi se da je Jovanka Broz “u posljednje dvije godine” više puta kontaktirala sa advokatom Filotom Filom i njegovim sinom Tomom Filom. Konstatuje se da je razgovorima prisustvovala tadašnja pripravnica Vesna Vojvodić, kao i članovi porodice Fila jer je Jovanka dolazila u njihovu kuću.

 

„Susrete sa advokatom Jovanka je, pored rješavanja statusnih pitanja, iskoristila i detaljno ih upoznala sa situacijom u kojoj se nalazi. Navodila je lica i imena, kao i događaje, koji su po njenoj ocjeni doprinijeli njenoj teškoj situaciji. Optužila je pojedine rukovodioce, kao i rukovodstvo u cjelini, da su odgovorni za njenu situaciju i situaciju zemlje uopšte“, navodi se u izvještaju DB.

 

akcija-senka-tito-jovanka-broz-1

 

Konstatuje se da je DB registrovala da je Jovanka dostavila advokatima kopije pisama u kojima ona opisuje situaciju u kojoj se nalazi i koje je poslala tadašnjim najznačajnijim rukovodiocima SFRJ.

 

akcija-senka-tito-jovanka-broz-2

 

„Preko advokata Tome File Jovanka Broz je prije dvadesetak dana uputila 4. Opštinskom sudu u Beogradu, gdje se vodi ostavinski postupak, spisak stvari koje po njenoj ocjeni pripadaju njoj ili pak treba da uđu u ostavinsku masu. Navedene stvari predstavljaju ogromnu vrijednost“, piše u izvještaju.

 

Navodi se da su, između ostalog, tu “brojni automobili, ordeni druga Tita, kuće u Dobanovcima i Maroku, kolekcija umjetničkih slika, zlatni nakit, kristalni predmeti, biblioteka i dr”.

 

„Ocjenjujemo da bi eventualna zloupotreba ovih spiskova i drugih pisanih materijala Jovanke Broz od advokata ili nekog drugog lica mogla imati nesagledive posljedice po ugled i djelo druga Tita i zemlje u cjelini“, konstatuje se u izvještaju DB namijenjenog rukovodiocima SFRJ.

 

Zaključuje se da će “imajući u vidu susrete Jovanke Broz sa advokatom Tomom Filom, SDB i dalje preduzimati odgovarajuće mjere u cilju sprječavanja bilo koje vrste zloupotrebe od advokata”.

 

Advokat Toma Fila, koga smo upoznali sa izvještajem DB, kaže za “Blic” da je bio svjestan da je pod prismotrom čim se Jovanka Broz obratila njegovom ocu.

 

- Jedan advokat iz Njemačke, koji je znao da je zastupam, ponudio mi je 1.000 dolara po stranici za njene memoare i da ih donesem u Frankfurt, gdje je bio veliki sajam knjiga. To je tada bio ogroman novac. Rekao sam Jovanki ako bih pošao za Frankfurt da ne bi stigao živ ni do vrata od kuće. Zbog toga su me samo jednom zvali, i to tadašnji šef DB Srbije. Rekao mi je samo “nadam se da ste dovoljno pametni”. Odgovorio sam “jesam” i to je bio cijeli razgovor. Plašili su se da neka dokumenta ne objavim i toga sam bio svjestan i nije mi padalo na pamet da to uradim. To je bilo vrijeme da te pojede mrak. Samo te nema više - sjeća se Fila.


On kaže da je Jovanku primao u svojoj kući misleći da se, za razliku od kancelarije, kuća možda ne prisluškuje.

 

- Izgleda da su ozvučili i kuću. Razgovarali smo samo Jovanka i ja. Moja majka je unosila kafu, a kada ona nije tu, to je radila pripravnica Vesna Vojvodić, koja je poslije otišla za Kanadu. Ubrzo nakon što je Jovanka došla, pozvala me je jedna džukela iz DB i ponudila mi da pišem izvještaje o sastancima s njom rekavši da će služba biti na mojoj strani. Tomu Filu ne može niko da kupi. Nisam ni Jovanki uzeo pare za zastupanje - navodi Fila.

 

On napominje da su postojala tri spiska imovine Josipa Broza koja su i proglašena za strogu državnu tajnu, a da je četvrti spisak bila imovina za koju je tadašnja vlast mislila da treba da je naslijedi porodica.

 

- Pitali smo ambasadora Maroka za tu vilu. On nam je rekao da je čuo, ali da ništa nije uknjiženo i da ne zna gdje je - navodi Fila.

 

Stane Dolanc organizovao grupe za likvidaciju, u srpskoj bili Arkan, Ašanin...

 

Toma Fila kaže da je Jovanka Broz govorila pojedinačno o tadašnjim jugoslovenskim rukovodiocima i da je posebno imala loše mišljenje o Stanetu Dolancu (saveznom sekretaru za unutrašnje poslove od 1982. do 1984. i članu Predsjedništva SFRJ od 1984. do 1989), kao i o generalu Nikoli Ljubičiću (od 1967. do 1982. saveznom sekretaru za narodnu odbranu, a od 1982. do 1984. predsjedniku Predsjedništva Socijalističke Republike Srbije).

 

- Za Dolanca i Ljubičića mi je rekla “to su glavni nitkovi”. Pričala je da su joj prijetili Ratko Dugonjić (predsjednik Predsjedništva BiH) i tadašnji savezni ministar policije Franjo Herljević (prije Dolanca savezni ministar od 1974. do 1982), koji ju je i vrijeđao i nazivao “ličkom kurvom”. Sada znamo da je banda koju je organizovao Dolanc vršila likvidacije. Znamo sada i ko je sve bio u srpskoj grupi za likvidacije, Arkan, Ašanin... Shvatao sam i tada da mi je život ugrožen. Pričala mi je Jovanka kako su joj rašivali rubove haljina da slučajno ne nosi neki mikrofilm - priča Fila.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook