Lična karta BiH

Sevdalinka uskoro na UNESCO-voj listi kulturnih dobara

Kultura25.01.18, 16:58h

Sevdalinka uskoro na UNESCO-voj listi kulturnih dobara
Interpretatori sevdalinke iz Tuzle smatraju da se sevdalinika već davno trebala naći na listi UNESCO-a, s obzirom da, kako nam je kazala predsejdnica ovog udruženja i interpretatorica sevdalinke Ramiza Milkunić, ona predstavlja ličnu kartu BiH

 

Kao priprema za tradicionaln 10. Festival sevdalinke koji će se održati u Tuzli početkom aprila danas je u Bosanskom kulturnom centru u ovom gradu održana konferencija pod nazivom Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva. Istovremeno je otvorena i izložba “Kulturno naslijeđe i tradicija našeg kraja”.

 

Organizator konferencije je Udruženje muzičkih umjetnika iz Tuzle, koje je dostavilo prijedlog za nominaciju sevdalinke, a konferencija je prilika da se na jednom mjestu okupi nauka i struka s ciljem što kvalitetnije pripreme dokumentacije za uvrštavanje sevdalinke listu nematerijalne baštine UNESCO-a.

 

Pripreme za nominaciju traju već nekoliko mjeseci i već je oformljen i ekspertni tim koji će pripremiti svu potrebnu dokumentaciju. Članica tog tima, koju je imenovalo državno MInistarstvo civilnih poslova, Amira Redžić nam je kazala kako je tim već počeo sa radom i prikuplja sve argumente koji bi dokazali da je sevdalinci mjesto na toj listi.

 

- U toj dokumentaciji mi moramo dati kvalitetan, meritoran odgovor na pitanja poput zašto je sevdalinka kulturno dobro, na koji način to argumentiramo, da li se njene vrijednosti podudaraju sa propagiranim univerzalnim principima UNESCO-a, kako će se ona baštiniti i ko će je baštiniti i zaštititi, kazala nam je Redžić.

 

Iako se radi o kompleksnom poslu, ova procedura nije nepoznanica za BiH, s obzirom da na listi UNESCO-a BiH već ima četiri dobra - Stari most u Mostaru, most u Višegradu, Zmijanjski vez iz Banja Luke i Konjičko drvorezbarstvo. Međutim, od pripremljene dokumentacije će ipak zavisiti stavljanje sevdalinke na tu listu.

 

- Teško je procijeniti koliko će sve to trajati, ali trebali bismo to što prije, iako će upravo kvalitete posla zavisi i uspješnost nominacije. Ja vjerujem da će u pitanju biti nekoliko mjeseci, a ne godine, dodala je Redžić.

 

Povećanjem materijalnih i nematerijalnih dobara jedne zemlje na listi UNESCO-a povećava se i njen kulturni rejting, ali se isto tako na ovaj način to dobro zaštiti od eventualnih zloupotreba.

 

Safet Dedajić smatra da bi na ovaj način sevdalinka bila zaštićena od različitih interpretatora koji svoju muziku po svijetu “prodaju” pod sevdalinkom.

 

- Sevdalinka ne može nestati, ima ljudi koji je skrnave i dozvoli im se da po svijetu organizuju večeri sevdaha, iako to nije sevdah. Ima i ovih drugih, mladih, koji to dobro rade, ali mislim da bi uvrštavanje na listu UNESCO-a doprinijelo tome da se jasno utvrdi šta se može zvati sevdalinkom, kazao nam je Dedajić.

 

Interpretatori sevdalinke iz Tuzle smatraju da se sevdalinika već davno trebala naći na listi UNESCO-a, s obzirom da, kako nam je kazala predsejdnica ovog udruženja i interpretatorica sevdalinke Ramiza Milkunić, ona predstavlja ličnu kartu BiH.

 

- Ovo smo organizovali kako bismo vidjeli šta možemo uraditi kako bi naša bh. dama zaposjela tamo gdje odavno pripada, jer ona više nego išta govori o svemu onome što Bosna i Hercegovina jest, kazala nam je Milkunić.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook