IZMJENE IZBORNOG ZAKONA U FOKUSU

OHR upozorava vlasti: Suzdržite se jednostranih poteza koji ugrožavaju provođenje izbora

Front23.01.18, 15:02h

OHR upozorava vlasti: Suzdržite se jednostranih poteza koji ugrožavaju provođenje izbora
Predstavnici političkih stranaka u BiH razgovaraju o novom načinu izbora članova Predsjedništva, koji bi zadovoljio pojedinačne stranačke zahtjeve, ali i odluke međunarodnih sudova

 

Izmjene Izbornog zakona su u fokusu, rok ističe, a za sada se ne nazire rješenje i dogovor kojim bi se osigurala implementacija rezultata izbora u oktobru ove godine.

 

Predstavnici političkih stranaka u BiH razgovaraju o novom načinu izbora članova Predsjedništva, koji bi zadovoljio pojedinačne stranačke zahtjeve, ali i odluke međunarodnih sudova. 

 

SDP BiH je danas najavio povlačenje iz pregovora, jer, kako su naveli, SDA i HDZ zastupnici danas nisu došli na sjednicu Parlamenta Federacije na kojoj je jedina tačka dnevnog reda trebao biti Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama u Federaciji.

 

Savjetnica OHR-a za vanjske i medijske odnose Ljiljana Radetić kaže za novinsku agenciju Patria kako su OHR i šira međunarodna zajednica jasno stavili do znanja - od ključnog je značaja da nadležni organi u BiH poduzmu neophodne korake kako bi omogućili neometano provođenje općih izbora 2018. i provedbu izbornih rezultata.

 

"Očekujemo da se suzdrže od jednostranih poteza koji mogu ugroziti samo provođenje izbora i političku stabilnost zemlje. Međunarodna zajednica je uključena kako bi olakšala komunikaciju među političkim strankama što bi trebalo dovesti do toga da se izborna pravila izmijene na način koji će osigurati impementaciju izbora. OHR podržava taj proces i poziva sve političke stranke da se fokusiraju na traženje rješenja za ovo značajno pitanje u duhu kompromisa", kaže Radetić.

 

Opozicija je danas napomenula da SDA i HDZ jasno pokazuju da su spremni blokirati čak i rad Parlamenta Federacije BiH, kako bi spriječili da se uopšte raspravlja o bilo kakvom zakonskom rješenju koje će osigurati nesmetanu provedbu izbora te da SDA i HDZ i ove razgovore, koji traju već nekoliko mjeseci, zloupotrebljavaju.

 

"Njihov jedini cilj je kupovati vrijeme i osigurati da se nikakvo rješenje ne pronađe", naveli su iz SDP-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook