uz pojačane mjere bezbjednosti

Počeo 48. Svjetski ekonomski forum u Davosu: Tema 'Kreiranje zajedničke budućnosti u svijetu koji se cijepa'

Biznis Klub23.01.18, 14:22h

Počeo 48. Svjetski ekonomski forum u Davosu: Tema 'Kreiranje zajedničke budućnosti u svijetu koji se cijepa'
Šef policije u kantonu Graubunden Walter Schlege izjavio je da 4.400 vojnika pomaže policiji u mjerama sigurnosti. Dodao je da će doći i oko 600 vojnika iz Lihtenštajna

 

Uz pojačane mjere bezbjednosti u švajcarskom Davosu danas je počeo 48. Svjetski ekonomski forum (WEF).

 

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma u Davosu je "Kreiranje zajedničke budućnosti u svijetu koji se cijepa". Globalne ekonomske i sigurnosne teme dominiraće tokom foruma.

 

Na početku foruma ponajviše pažnje privlače stroge mjere bezbijednosti koje su organizatori poduzeli. Policijski helikopteri nadziru malo švajcarsko mjesto na Alpama, a na putu do tog mjesta švajcarska vojska i policija postavili su nekoliko kontrolnih punktova.


Šef policije u kantonu Graubunden Walter Schlege izjavio je da 4.400 vojnika pomaže policiji u mjerama sigurnosti. Dodao je da će doći i oko 600 vojnika iz Lihtenštajna.

 

Schlege je takođe, kazao da se posljednjeg dana foruma očekuje dolazak američkog predsjednika Donalda Trampa i da će za tu priliku biti poduzete dodatne mjere bezbjednosti u kojima će biti uključene i američke tajne službe.

 

Uporedo s tim, Federalno vijeće Švajcarske naredilo je vojsci da sruši svaki avion koji prekrši zabranu letenja iznad regije u kojoj je smješten Davos.

 


Nekoliko nevladinih organizacija u Švajcarskoj pokrenulo je kampanje na društvenim mrežama protiv dolaska američkog predsjednika Trampa.

 

Učešće na forumu u Davosu najavili su i francuski predsjednik Emanuel Makron, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, britanska premijerka Tereza Mej, njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Indije Narendra Modi, šef kanadske vlade Justin Trudeau, zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek i brojni drugi zvaničnici iz 70 zemalja.

 

/AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook