Demokratska fronta upozorava javnost

HDZ je podržao Budžet FBiH, hoće li sada SDA i SBB izdati BiH: Test je u utorak!

Front22.01.18, 13:46h

HDZ je podržao Budžet FBiH,  hoće li sada SDA i SBB izdati BiH: Test je u utorak!
Prvi dio dogovora već je ispoštovan budući je i glasovima HDZ-ovih zastupnika u Zastupničkom domu u srijedu, a u Domu naroda u petak izglasan Proračun Federacije BiH za 2018.

 

Na sastanku kolegija oba doma Federalnog parlamenta dužnosnici HDZ i SDA međuostalim su dogovorili kako će HDZ-ovi zastupnici i izaslanici podržati Proračun FBiH za 2018, dok će u zamjenu SDA-ovi zastupnici uskratiti potporu SDP-ovu i DF-ovu prijedlogu zakona o Izbornim jedinicama i rasporedu mandata u Federalnom parlamentu, saopšteno je iz Demokratske fronte.

 

Prvi dio dogovora već je ispoštovan budući je i glasovima HDZ-ovih zastupnika u Zastupničkom domu u srijedu, a u Domu naroda u petak izglasan Proračun Federacije BiH za 2018.
„Mi smo svoje obećanje ispunili. Hoće li SDA, vidjet ćemo. Test će biti u utorak, kada bi se taj SDP-ov i DF-ov neustavni prijedlog zakona trebao naći na dnevnom redu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta“, izjavila je predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara.

 

Demokratska fronta upozorava javnost da se iza ove izjave predsjedateljice Doma naroda krije najava jedne od najvećih izdaja Bosne i Hercegovine od strane SDA.

 

- Da li je zaista na sastanku kolegija oba doma federalnog parlamenta, na kojem su, važno je napomenuti javnost, sudjelovali i predstavnici SBB-a, zaista postignut ovakav dogovor, vidjeće se već u utorak. Zastupnici Demokratske fronte i SDP BiH, i to 22 zastupnika, shodno odredbi poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sazvali su vanredno zasjedanje Zastupničkog doma za utorak, 23. januara, s početkom u 12 sati. Na predloženom dnevnom redu nalazi se samo jedna tačka - prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

 

Mogućnost sklapanja ovakvog, po Bosnu i Hercegovinu izdajničkog dogovora, već je nagovještena preko izjave SDA-ovog „pravnog eksperta“, poznatog po lažiranju putnih naloga, i  „pravničkom“ tumačenju na javnom servisu Federacije famozne i od Ustavnog suda FBiH proglašene neustavnom Uredbe o načinu imenovanja u javnim preduzećima kao „uredbe sa zakonskom snagom“, koja se kao takva može donijeti samo u ratnom stanju.

 

Pravni ekspert SDA izjavljuje da izborno zakonodavstvo nije u nadležnosti entiteta, pa tako ni Federacije BiH, već države BiH.

 

Isto tako dotični gospodin razgolićuje sve dogovore sa HDZ-om kroz izjavu „da su htijeli SDP i DF su mogli ponuditi riješenje za izmjene Izbornog zakona u Parlamentu BiH, ali to nisu učinili, već ga guraju u Federalni parlament koji za to nije nadležan. Žele izazavati sukob SDA s HDZ-om kako bi u izbornoj godini oni izvukli korist za sebe“. I to sve i pored izrečene konstatacije puno boljeg pravnika iz SDA, Šefika Džaferovića, koji je rekao da je Zakon dobar i da će ga SDA podržati.

 

U čemu je problem HDZ-u sa ovim prijedlogom zakona o izbornim jedinicama Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH? Činjenica je da se usvajanjem ovakvog teksta zakona ruši cijeli projekat blokade Federacije i Bosne i Hercegovine u slučaju da se HDZ-ov, po dio BH Hrvata i po ostale stanovnike BiH diskriminatorski prijedlog Izbornog zakona ne usvoji.

 

Drugi, i najveći problem HDZ-u je što se Prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH ne može naći ni jedna pravna zamjerka. Prijedlog zakona je sačinjen u potpunosti na način koji usvaja i implementira presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, sadrži rješenja kojim se ispunjavaju imperativne norme Izbornog zakona Bih o definiranju izbornih jedinica i broja direktnih mandata u njima u Zastupničkom domu, a po rješenju delegiranja delegata iz kantonalnih skupština u Dom naroda u potpunosti korespondira sa Ustavom BiH koji kaže da se do provedbe Aneksa 7 Daytonskog sporazuma primjenjuje popis iz 1991. godine. Takođe u potpunosti korespondira sa mišljenjem Venecijanske komisije i pravnog odjela OHR-a upućenih Ustavnom sudu po apelaciji Bože Ljubića.

 

A kao odgovor SDA-ovom pravnom stručnjaku, i priči koju je SDA pripremila za javnost kao alibi za eventaulnu izdaju države pripremljenu za utorak, pitamo ih- Kako je moguće i kako im je nesporno da Centralna izborna komisija BiH izbore za entitetski parlament u Republici Srpskoj već godinama provodi i dodjeljuje mandate na osnovu odredaba entitetskog zakona koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske, a isti takav zakon je za SDA sporan u Federaciji BiH.

 

Da je moguće da SDA sa svojim partnerima usaglasi i usvoji rješenje na državnom nivou koje je usklađeno sa osnovnim demokratskim standardima i ne sadrži diskriminaciju kojom bi se udovoljilo HDZ-u, Demokratska fronta i SDP BIH ne bi imali ni potrebu da ponude ovakvo rješenje u Parlamentu Federacije.

 

I zato javnosti u državi poručujemo - hoće li SDA i SBB, koja je opet postala prilično poslušan partner SDA, defintivno izdati Bosnu i Hercegovinu, znat ćemo u utorak - saopćeno je iz Demokratske fronte.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook