Obrnule se uloge

Američka vlada je blokirana, Trump od republikanaca traži da idu na 'nuklearnu opciju': Šta se, zapravo, događa?

Front22.01.18, 09:11h

Američka vlada je blokirana, Trump od republikanaca traži da idu na 'nuklearnu opciju': Šta se, zapravo, događa?
Ostaje za vidjeti kako će proći današnje glasanje, ali prema tvrdnjama demokratskih izvora koje prenosi CNN, demokrati opet neće glasati za deblokadu ako ne dođe do značajnih promjena u ponudi republikanaca

 

Stotine hiljada državnih radnika u  SAD-u danas ne moraju dolaziti na posao jer je savezna vlada blokirana, od petka u ponoć. No Senat će danas poslijepodne još jednom glasati o dogovoru oko budžerta kojim bi se trebale odblokirati državne službe.
 

Prijašnji pokušaji kompromisnog rješenja oko budžeta koje bi zadovoljilo većinske republikance (51 senator) i manjinske demokrate (49 senatora) propali su jučer, pa je ovo zadnja šansa da vladajući dobiju dovoljno ruku (potreba je “supervećina” od tri petine, odnosno 60 glasova) za privremeno produženje saveznog finansiranja državnih službi. 
 

Trenutno djeluju samo ključne službe koje se bave “zaštitom života i privatnog vlasništva”, što uključuje nacionalnu sigurnost, zračnu kontrolu, bolnice, zatvore, električnu mrežu i slično.

 

Lider senatske većine Mitch McConnell to će pokušati postići uključujući u prijedlog zakona produženje programa pravne zaštite za ilegalne imigrante koji su u SAD ušli kao djeca tzv. Sanjari (eng. Dreamers). Takvih imigranata u SAD-u ima čak 3.6 miliona, a njih 800 hiljada uključeno je u program amnestije Odgađanje postupka za dječje došljake (DACA) koji je donio bivši predsjednik Barack Obama
 

Sadašnji predsjednik Donald Trump protivi se takvom kompromisu i optužuje demokrate da “žele da se ilegalni imigranti slijevaju u našu zemlju neprovjereno” i zatražio od republikanaca da idu na “nuklearnu opciju”, odnosno vanredno glasanje običnom većinom (51 glas) koje bi, barem u teoriji, moglo zaobići zahtjeve demokrata. Ipak, McConnell je odbacio tu ideju. 

 

Republikanci također traže uključivanje sredstava za izgradnju Trumpovog zida na granici s Meksikom, kao i povećanje sredstava za vojsku, javlja BBC. Ovo ipak nije prvi niti najgori slučaj blokade američke vlade - zadnji se dogodio 2013., a trajao je čak 16 dana. I tada se radilo o neslaganju oko privremene mjere produženja budžeta, koja je sama rezultat neslaganja oko samog budžeta za iduću godinu. No tada su republikanci bili u manjini u Senatu i sabotirali donošenje budžeta koji nije uključivao mjere koje su tražile. Sada su, kako vidimo, uloge obrnute. 
 

“Nadam se da je ovdje riječ samo o nekoliko dana. Ali trebamo konkretan odgovor, a mislim da je jedina osoba koja nas može odvesti prema njemu predsjednik Trump. Ovo je njegova blokada”, rekao je u subotu demokratski senator Dick Durbin za CBS. Međutim, Trumpov potpredsjednik Mike Pence izrazio je u nedjelju nepomirljivi stav Bijele kuće. “Nećemo opet otvarati pregovore o ilegalnoj imigraciji dok oni ponovo ne otvore vladu i daju vama, našim vojnicima i vašim porodicama, beneficije i plaće koje ste zaslužili”, poručio je Pence u govoru američkim vojnicima. 
 

Ostaje za vidjeti kako će proći današnje glasanje, ali prema tvrdnjama demokratskih izvora koje prenosi CNN, demokrati opet neće glasati za deblokadu ako ne dođe do značajnih promjena u ponudi republikanaca. No pregovori se i dalje nastavljaju, sinoć i jutros.  

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook