PORODICA OČAJNIČKI TRAŽI ISTINU

Pet godina nakon misteriozne smrti akademika Sulejmana Redžića: Ubijeđen sam da je moj brat ubijen, jer...

Hronika21.01.18, 19:07h

Pet godina nakon misteriozne smrti akademika Sulejmana Redžića: Ubijeđen sam da je moj brat ubijen, jer...
Izet Redžić, jedan od braće rahmetli akademika Redžića, čije je on tijelo vidio neposredno nakon pronalaska, do danas se nije pomirio sa zvaničnim nalazom patologa Hamze Žuje, koji je 2013. ustvrdio da je infarkt krvnih sudova uzrok smrti profesora Redžića

 

 

Pet godina navršava se danas otkako je u rejonu Lapišnice, u blizini puta Sarajevo – Pale, pronađeno tijelo jednog od najvećih bh. intelektualaca, akademika Sulejmana Redžića.  


Misteriozna smrt profesora Redžića, koja je šokirala cijelu BiH, do danas nije razriješena. Izet Redžić, jedan od braće rahmetli akademika Redžića, čije je on tijelo vidio neposredno nakon pronalaska, do danas se nije pomirio sa zvaničnim nalazom patologa Hamze Žuje, koji je 2013. ustvrdio da je infarkt krvnih sudova uzrok smrti profesora Redžića, piše Avaz


Tuga i bol


- Ubijeđen sam 100 posto da je moj brat ubijen. Ko ga je ubio, to bi trebali utvrditi nadležni organi. Svih ovih godina nama niko ništa ne govori, baš kao da nije pronađen mrtav čovjek - kaže Izet Redžić, koji je ranije govorio o povredama koje je vidio na tijelu brata.


On dalje priča da porodica ni danas, pet godina nakon što su dobili tragičnu vijest o smrti brata i sina, nije dobila odgovore na brojna pitanja. Kako o tome šta je radio profesor Redžić na mjestu desetak kilometara udaljenom od kuće i zašto je njegova jakna pronađena dvadesetak metara od tijela, do onih gdje su nestali kamera i mobitel koje je nosio sa sobom.


Porodica Redžić, što je šokantno i s obzirom na dostignuća u oblasti forenzike i medicine, do danas nije saznala tačan datum i vrijeme smrti voljenog brata i sina.


- Niko nam nije zvanično saopštio vrijeme smrti, pa mi godišnjicu obilježavamo na dan kada je rahmetli Sulejman pronađen, 21. januara. Ovo je jedna nemoguća situacija i mi nemamo nijednu novu informaciju u odnosu na one prije pet godina – kaže Izet Redžić.


Tuga i bol za voljenim bratom i sinom s godinama se ne umanjuju, a baš ovih dana porodica bdije nad teško bolesnom majkom Hasemom, čije je zdravlje proteklih godina zasigurno dodatno narušeno nenadoknadivim gubitkom voljenog sina.


Očekuju istragu


Premda nema mnogo razloga za optimizam, ipak Izet kaže da ne gube nadu da bi istraga o smrti Sulejmana Redžića nekad mogla biti pokrenuta


- Za nas je i dalje nevjerovatno da istraga nije vođena, ali ne gubimo nadu da bi se to jednog dana moglo desiti. Bilo bi dobro da bude pronađen onaj ko ga je ubio – ističe Izet Redžić.


Na današnji dan prije pet godina u teško pristupačnom kanjonu Miljacke u rejonu Lapišnice lovci su pronašli tijelo akademika Redžića, koji je iz svoje kuće u Sarajevu izašao u šetnju 7. januara i nikad se nije vratio.


Uviđajem je u to vrijeme rukovodio tadašnji okružni tužilac u Istočnom Sarajevu Mirza Hukeljić, danas državni tužilac. Nakon uviđaja i obavljenih vještačenja Okružno tužilaštvo donijelo je odluku da se istraga ne pokreće.

 

Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook