IDEJNI PROJEKAT NIKAD NIJE ZAŽIVIO

Postoji rješenje: Miljacka se pretvorila u smrtonosnu rijeku... Evo kako se mogu zaustaviti opasne kaskade

Hronika21.01.18, 09:57h

Postoji rješenje: Miljacka se pretvorila u smrtonosnu rijeku... Evo kako se mogu zaustaviti opasne kaskade
Profesor Građevinskog fakulteta Zlatko Langof kaže da se često u Miljacki, naprimjer, mogu vidjeti velika drva koja se na kaskadi znaju zadržati i po mjesec. Međutim, to se može promijeniti jer postoji prijedlog rješenja

 

 

Unazad nekoliko godina Miljacka je u smrt odvela nekoliko mladih života. S naizgled mirnom rijekom nisu se uspjeli izboriti ni vrhunski sportisti. 


Najveći krivac za to su, prema mišljenju stručnjaka, napravljene kaskade, koje tijelo i nagomilano smeće vrte ukrug i ne mogu ih izbaciti.  


Postoji rješenje

 

U izjavi za Dnevni avaz profesor Građevinskog fakulteta Zlatko Langof kaže da se često u Miljacki, naprimjer, mogu vidjeti velika drva koja se na kaskadi znaju zadržati i po mjesec. Međutim, to se može promijeniti jer postoji prijedlog rješenja.


- Koliko znam, do sada je bilo osam smrtnih slučajeva. Kaskade su veoma opasne i čovjek se ne može tako lako izvući iz njih. Postoji prijedlog na Građevinskom fakultetu kako prevazići taj problem. Ideja je da se duž kaskada postave dvije grede da bi se otpad odbacio. Tad kada se radio ovaj projekt, nije se radio zbog smrtnih slučajeva. To je idejni projekt koji nikad nije zaživio i nikad nije analiziran - rekao je Langof.


Mnogo novca


Mišljenja je da taj projekt treba što prije aktivirati i primijeniti na barem jednoj kaskadi.


- Eto, za početak neka bude na jednoj kaskadi. Ne mora se postaviti na svih 20, ako to iziskuje mnogo novca - kazao je Langof.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook