BURNE REAKCIJE IZ SPUS-A

Sarajevske studente nema ko da liječi: Ljekari se 'razbježe' prije 15h, a potvrda se bez pregleda dobije za 20 KM!

Hronika20.01.18, 08:25h

Sarajevske studente nema ko da liječi: Ljekari se 'razbježe' prije 15h, a potvrda se bez pregleda dobije za 20 KM!
S obzirom da cca 40% od ukupnog broja studenata nema prebivalište u Kantonu Sarajevo, oni su primorani ostvarivati zdravstvenu zaštitu u JU „Zavod za zdravstvenu zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu” (tzv. Studentskoj poliklinici)... Međutim, tako je samo na paipru!

 


Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu već duži vremenski period pokušava obezbjediti kvalitetnu zdravstvenu uslugu svim studentima Univerziteta u Sarajevu. Studenti koji imaju prebivalište u Kantonu Sarajevo uglavnom se liječe u svim zdravstvenim ustanovama  sistema zdravstva Kantona Sarajevo. 


Međutim, s obzirom da cca 40% od ukupnog broja studenata nema prebivalište u Kantonu Sarajevo, oni su primorani ostvarivati zdravstvenu zaštitu u JU „Zavod za zdravstvenu zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu” (tzv. Studentskoj poliklinici). Godinama ta javna zdravstvena ustanova nije na nivou na kojem bi trebala i morala biti, te je broj pritužbi na rad te JZU svakim danom sve veći i veći.


Posljednju pritužbu koju smo dobili možete pogledati na schreen shotu e-maila zaprimljenog na našu adresu dana 17.01.2018. godine. 

 

student-pismo


Pored nepoštivanja radnog vremena, ta ustanova uspješno i prodaje potvrde svim studentima Univerziteta u Sarajevu, potvrde da su zdravi. Naime, prilikom upisa svakog cikusa studija, svi studenti Univerziteta u Sarajevu, dužni su priložiti zdravstvenu potvrdu koju moraju platiti. Iako bi ta potvrda trebala biti rezultat detaljnog zdravstvenog pregleda, ona se uglavnom izdaje nakon uplaćenog iznosa od 20 KM i kratkog obilaska par prostorija u toj ustanovi. 


O prevenciji teških bolesti i otkrivanja istih u ranim stadijima, zdravstvenoj edukaciji i promociji zdravlja, koja bi trebala biti osnovni zadatak te JZU, a koja bi rezultirala milionskim uštedama u zdravstvu i spasila veliki broj mladih života, suvišno je i govoriti. 


O nepotrebnim troškovima direktora, kabitneta direktora, reprezentacije, upravnog i nadzornog odbora i sličnih troškova koje pravi ta institucija, također. 


Smatrali smo da će doći do poboljšanja zdravstvene usluge studentima nakon što je Skupština Kantona Sarajevo usvojila Plan reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS prije skoro godinu dana, ali do danas nije napravljen ni najmanji pomak, šta više, Studentska poliklinika od tada radi sa još manje kapaciteta. 


Zahtijevamo od, u prvom redu Ministarstvo zdravstva KS, za koje je taj dokument obavezujući, Vladu KS, ali i Skupštinu KS, da provedu reformu zdravstva, te da njome obezbjede svim studentima, kako onima sa prebivalištem u KS, tako i onima koji samo borave i studiraju u KS, normalnu zdravstvenu zaštitu. 


Smatramo da su studenti koji nisu iz KS, a koji studiraju na Univerzitetu u Sarajevu, posebno u doba loših privatnih fakulteta po manjim mjestima, su dragocijeni za naš Univerzitet, Grad, Kanton i Državu, te ni po kojem osnovu ne smiju biti diskriminisani, niti se smiju osjećati kao građani drugog reda. 


Stoga, zahtjevamo da se i njima obezbijedi redovna zdravstvena zaštita u svim JZU u Kantonu Sarajevo, da Dom zdravlja obezbijedi primarnu zdravstvenu zaštitu i za tu kategoriju studenata, a da eventualne troškove tog liječenja refundiraju fondovi zdravstvenog osiguranja iz njihovih matičnih kantona ili iz drugog entiteta i Brčko distrikta – zahtjevamo kako se ovakve i slične situacije ne bi više nikada ponavljale, ističe se u saopštenju Press službe SPUS-a

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook