VIDEO/ Austrijski političar odlikovan na proslavi Dana RS

Jedina struktura koja funkcioniše u Bosni i Hercegovini je Republika Srpska... Pravo na samoopredjeljenje treba omogućiti!

Front19.01.18, 15:47h

Jedina struktura koja funkcioniše u Bosni i Hercegovini je Republika Srpska... Pravo na samoopredjeljenje treba omogućiti!
Nije doduše jasno zašto bi bilo ko „iskopao" video od prije četiri mjeseca, inače dostupan na internetu. U jutarnjem dnevniku prvog programa austrijskog radija Ö1 je stvar takođe tematizovana

 

Kada bečki Standard, najugledniji austrijski list, napiše nešto novo ili ekskluzivno, sigurno je da će ostali mediji slijediti. Ove sedmice je na portalu tog lista objavljen tekst novinarke Adelheid Wolfl, dopisnice iz Sarajeva, koja godinama piše o Balkanu. Naslov je već bombastičan: „Strache protiv države Bosne i Hercegovine".

 

O čemu se radi? Kako se otkriva u tekstu, mala austrijska liberalna stranka NEOS je „iskopala" video od 29. septembra prošle godine u kojem se lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache za Radio-televiziju Republike Srpske izjašnjava o stanju u Bosni i Hercegovini i zagovara – kako to prenosi Standard – pravo Republike Srpske na „nezavisnost" i „otcijepljenje".

 

Nije doduše jasno zašto bi bilo ko „iskopao" video od prije četiri mjeseca, inače dostupan na internetu. U jutarnjem dnevniku prvog programa austrijskog radija Ö1 je stvar takođe tematizovana. U kratkom izvještaju novinara Štefana Kapahera se čak kaže da je Štefani Krisper, spoljnopolitička ekspertkinja stranke NEOS, „naišla" na video koji je „dala" Standardu. U tekstu tog lista se međutim taj detalj ne otkriva iako je objavljeno mišljenje Krisperove o celoj stvari.

 

No o kakvom se videu zapravo radi? Snimak traje 97 sekundi i radi se o isječku iz Drugog Dnevnika RTRS u kojem voditeljka prepričava šta je Strache rekao u intervjuu za spoljnopolitički magazin RTRS „Protokol", a zatim slijedi kratki prilog u kojem novinar takođe prepričava Štraheove riječi te pušta samo jednu kratku izjavu austrijskog političara. Na Youtubeu je međutim dostupan i čitav polusatni intervju gdje su Stracheovi odgovori dati u punoj dužini na nemačkom, te prevedeni samo titlom.

 

Više na portalu Deutsche Welle.

 

 

(DW, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook