Detalji hapšenja osumnjičenog za ubistvo Emira Džinića

Damir Mehić Bibi pet godina bježao od policije, uhapšen dok se baškario u apartmanu na Jahorini

Hronika18.01.18, 10:48h

Damir Mehić Bibi pet godina bježao od policije, uhapšen dok se baškario u apartmanu na Jahorini
Predmet protiv Mehića je još u fazi istrage i protiv njega još nije podignuta optužnica s obzirom na to da je sve vrijeme bio u bjekstvu i nije bio ispitan u svojstvu osumnjičenog

 

Policija je u hotelu "Vučko" na Jahorini uhapsila Tuzlaka Damira Mehića Bibija (42), koji je osumnjičen da je 22. juna 2013. godine, u vatrenom obračunu u centru Tuzle, ubio Emira Džinića i teško ranio Naila Hodžića.

 

Sin ubijenog Emira Džinića, Eldar Džinić, juče je na svom Facebook profilu prokomentarisao hapšenje Mehića riječima: "Uhapšen ubica moga oca. Ima pravde."

 

Za Mehićem je bila raspisana međunarodna potjernica, a uhapsili su ga preksinoć oko 19.30 policajci Policijske uprave Istočno Sarajevo.

 

"Nakon hapšenja, pretresen je apartman koji je D.M. koristio, a u kojem su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s krivičnim djelima za koja se lice sumnjiči", saopšteno je iz PU Istočno Sarajevo, dok u hotelu novinari Nezavisnih novina nisu uspjeli dobiti komentar.

 

Međutim, informaciju o hapšenju jednog lica na Jahorini potvrdio je za "Nezavisne" Dragan Lukač, direktor Uprave policije FMUP-a, koji nije mogao da govori o razlozima hapšenja.

 

"Na naš zahtjev, i uz prisustvo našeg inspektora, uhapšena je jedna osoba na Jahorini", rekao je Lukač.

 

Objavljeno je juče da su osim Mehića, koji je pao na Jahorini, na području Semizovca uhapšene su još dvije osobe, koje su takođe obuhvaćene istragom u ovom slučaju.

 

Mehić, koji dolazi iz kriminalnog miljea Tuzle, je, dakle, godinama bio u bjekstvu, a osim za ubistvo, osumnjičen je i za pokušaj ubistva.

 

Podsjetimo, 22. juna 2013. na platou kod tuzlanske zgrade "Titanic", u vatrenom obračunu, ubijen je Džinić, koji je, inače, blizak prijatelj Mirse Švicarca, a s kojim je Mehić dugo bio u lošim odnosima.

 

Te noći teško su ranjeni Denis Rahmanović, te braća Nail i Amir Hadžić. Švicarac je napustio društvo malo prije pucnjave. Za ubistvo Džinića osumnjičen je Mehić, koji je od tada u bjekstvu, a njegovo vozilo je pronađeno u Brčkom nakon pucnjave.

 

Policija je, podsjetimo, ranije uhapsila Amira Lisičića Švabu, kojem se prema optužnici Tužilaštva TK sudi za pokušaj ubistva Amira Hodžića.

 

Predmet protiv Mehića je još u fazi istrage i protiv njega još nije podignuta optužnica s obzirom na to da je sve vrijeme bio u bjekstvu i nije bio ispitan u svojstvu osumnjičenog.

 

Međutim, Kantonalno tužilaštvo je u junu 2013. donijelo rješenje o pritvoru za Mehića iako je bio u bjekstvu, jer se pritvor može odrediti u takvim okolnostima. Stoga će on sada, nakon hapšenja, odmah ići pred sud na ročište i u pritvor. Do hapšenja je došlo zahvaljujući saradnji MUP-a RS i Federalne uprave policije.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook