Predsjednik RS-a o 'Srbskoj časti'

Dodik pisao The Guardianu: U RS nema paravojnih formacija, provjerite šta je sa džihadistima u BiH...

Front16.01.18, 16:22h

Dodik pisao The Guardianu: U RS nema paravojnih formacija, provjerite šta je sa džihadistima u BiH...
Napomenuo je i da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić član opozicione stranke u RS, te da ne daje nikakve dokaze, kao ni dokaze za stavove izražene u samom članku

 

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik uputio je danas pismo glavnoj urednici britanskog lista „The Guardian“ Katharine Viner, u kojem navodi da je njihov članak pod nazivom “Obučeni plaćenici iz Rusije podržavaju bosanske srpske separatiste”, objavljen 12. januara 2018. godine, „prouzrokovao značajnu iritaciju u RS i BiH“, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

 

- Službeno, mi odbijamo sugestiju da administracija RS-a na bilo koji način podržava ili toleriše takvu paravojnu jedinicu unutar naših granica. Zabrinuti smo zbog činjenice da su novine poput čuvenog 'Guardiana' citirale novinski sajt iz Sarajeva, bez ozbiljne provjere činjenice ili traženja komentara od strane administracije RS. Reciklirana priča rizikuje štetu stabilnosti i sigurnosti BiH, poslijeratne zemlje koja je još uvijek u procesu prevazilaženja svoje nedavne prošlosti – naveo je Dodik u pismu.

 

Napomenuo je i da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić član opozicione stranke u RS, te da ne daje nikakve dokaze, kao ni dokaze za stavove izražene u samom članku.

 

MUPRS-a će, dodao je, djelovati odlučno u slučaju da dobije dokaze o paravojnim snagama koje djeluju na teritoriji RS-a.

 

- Mi smo zabrinuti zbog toga što takvi članci potencijalno preusmjeravaju fokus daleko od osnovnih sigurnosnih problema sa kojima se BiH suočava i koje - u našoj perspektivi - sarajevske službe sigurnosti ne adresiraju adekvatno, a to su: prisustvo džihadističkih boraca u BiH, sve veći broj boraca ISIS-a koji se vraćaju u BiH iz Sirije i drugih ratnih zona na Bliskom Istoku i nedozvoljeni tokovi novca koji potencijalno ugrožavaju stabilnost i sigurnost RS, BiH i šireg regiona – napisao je Dodik u pismu.

 

Pozvao je, kako se dodaje u saopćenju, urednicu „Guardiana“ u Banju Luku.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook