o gorućem političkom pitanju u bih

Čavara otkrio uslove za raspuštanje: 'Ako Parlament srlja u neku vrstu sukoba, morat ću odlučiti...'

Front15.01.18, 17:56h

Čavara otkrio uslove za raspuštanje: 'Ako Parlament srlja u neku vrstu sukoba, morat ću odlučiti...'
Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović kazala je da Čavara za raspuštanje Parlamenta FBiH mora tražiti saglasnost njenu, ali i Milana Dunovića

 

Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine za N1 je kazao pod kojim uslovima će raspustiti Parlament FBiH. U razgovoru sa Aleksandrom Tolj rekao je da je teško odgovoriti na to pitanje, ali će uraditi sve u interesu entiteta kojim predsjedava.

 

"Teško je odgovoriti na takvo pitanje. Ustav jasno nalaže, da ukoliko Parlament ne uspije donijeti proračun prije početka proračunske godine, raspušta se Parlament. Na meni je odgovornost da to ne uradim. Odgovornost je i da to uradim. Rekao sam da razmišljam, moram zbog prisege koju sam dao. Cijenit ću šta je manje štetno. Ako Parlament srlja u neku vrstu sukoba, i vodi u teže stanje, morat ću odlučiti između lošijeg i manje lošijeg rješenja. Ako se pokaže da je raspuštanje Parlamenta manje lošije rješenje, to ću uraditi u interesu FBiH", izjavio je Čavara.

 

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović kazala je da Čavara za raspuštanje Parlamenta FBiH mora tražiti saglasnost njenu, ali i Milana Dunovića.

 

"Jasno je ovdje, nema dvojbe da je proračun zakon. Ustav je razdvojen po pitanju proračuna. Ukoliko se utvrdi da Parlament nije u stanju donijeti zakone, tada predsjednik uz saglasnost potpredsjednika raspušta. Izuzetak je narpavljen, ako ne bude napravljen proračun - tada predsjednik sam raspušta Parlament. Ja kažem, tražit ću da smanjimo posljedice po FBiH", istakao je Čavara.

 

Čavara je ocijenio da Vlada FBiH može funkcionisati i u slučaju raspuštanja Parlamenta.

 

Ostatak pojedinosti doznajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook