Milorad Dodik u strahu od 'velikih'

Spremni smo povinovati se Ustavu BiH, nisam lud da izazovem međunarodnu intervenciju

Front14.01.18, 14:30h

Spremni smo povinovati se Ustavu BiH, nisam lud da izazovem međunarodnu intervenciju
Tražimo dogovor oko mnogih stvari u BiH, koga nema, jer stranci daju naloge za ispunjavanje, što neću... Ako je volja nekog velikog da se obračunava sa nama, naravno da mi tu gubimo, kaže Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da 9. januar mora biti Dan RS-a jer je tada entitet rođen. On ističe kako je RS spremna da se povinuju Ustavu BiH te da nije "lud da izazove međunarodnu intervenciju", prenijela je Srna.

 

Dodik je istakao da bi radije govorio o drugim drugim temama umjesto stalnog vraćanja na nacionalne, te pozvao da se RS-u prestane osporavati pravo na stav.

 

"Nažalost, žrtava je bilo na svim stranama, ali 30.000 srpskih žrtava ljudski su i moralni temelj Republike Srpske. Uz žal za svakim stradalim čovjekom, na svakoj strani. Ali, da je bilo do nas i tadašnjeg rukovodstva, rata ne bi bilo", rekao je Dodik.

 

Dodik je naglasio da se na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske 9. januara okupio narod i pokazao šta misli, te da nije važno ko je došao.

 

On je naveo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za takozvani Dan RS-a uputio upečatljivu poruku, a da je uime Vlade Srbije bilo nekoliko ministara, vojske i policije, načelnik Generalštaba, što je za RS veliki ponos.

 

"Mi smo jedan narod, uskoro ćemo napraviti aneks sporazuma o specijalnim vezama, to jest deklaraciju, i opredjeliti se kao institucije i države kako ćemo ubuduće podržavati afirmaciju srpskih nacionalnih prava u različitim dijelovima regiona i svijeta. Formirat ćemo fond koji će biti podrška različitim projektima u kulturi, obrazovanju, zdravstvu, koji će biti trajna adresa za sve Srbe", objasnio je Dodik.

 

Kada je riječ o odnosima RS-a i svijeta, Dodik je rekao da nije protiv Amerike, EU, bilo koga, ali da jeste protiv njihovog razbacivanja, držanja predavanja njegovom entitetu.

 

"Tako ne može. Neka zamjere. Nikada nismo imali više zaposlenih, prošle godine imali smo rast, naša ekonomija ne pada. Naša politika nije tvrda i podrazumijeva uvažavanja. Ne tražim konflikt, ali ne mogu biti servilan. Imamo opoziciju koja je dovoljno mekana", kaže Dodik.

 

Prema njegovim riječima, RS je opkoljena nemogućim konceptom koji se zove BiH i ima veoma malo opcija na raspolaganju.

 

On je podsjetio da je Republika Srpska ispunila najviše evropskih sugestija iz agende, dok to nisu uradile Federacija BiH i državni nivo, kao i da je spremna da se povinuje Ustavu BiH onako kako je napisan.

 

"Tražimo dogovor oko mnogih stvari u BiH, koga nema, jer stranci daju naloge za ispunjavanje, što neću... Ako je volja nekog velikog da se obračunava sa nama, naravno da mi tu gubimo. Mada je polemika o tome suvišna, ali nisam lud da izazovem međunarodnu intervenciju", naglasio je predsjednik RS-a, te dodao da je smiješno ono što Izetbegović govori o napadima.

 

Kada je riječ o najavama novog referenduma, Dodik je rekao da će referendum biti kada god bude bilo potrebno čuti stav naroda, te da iza toga treba svi da stanu.

 

"Neka bude opozicija dio priče o referendumu o Ustavu RS-a i uređivanju nametnutog Vijeća naroda Republike Srpske, pa neka to koriste u političke svrhe, ja neću. Možda će oni biti vlast dogodine, mada mi samo čekamo da proglasimo pobjedu", rekao je Dodik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook