VIDEO/ Američki profesor bh. porijekla

Poznat još jedan kandidat za člana Predsjedništva BiH: Nakon 33 godine vraća se iz SAD-a u BiH...

Front13.01.18, 17:07h

Poznat još jedan kandidat za člana Predsjedništva BiH: Nakon 33 godine vraća se iz SAD-a u BiH...
Svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH najavio je u sinoćnjem Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem prof. dr. Mirsad Hadžikadić

 

Svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BIH iz reda bošnjačkog naroda sinoć je najavio još jedan kandidat. Radi se o američkom profesoru bh. porijekla - prof. dr. Mirsadu Hadžikadiću.

 

To je čovjek koji uživa veliki ugled u Sjedinjenim Američkim Državama, rođeni je Banjalučanin, ali od 1984. godine boravi u SAD-u, gdje je i doktorirao 1987. godine na Harvardu. Osnivač je i dekan koledža informacijskih tehnologija u u Šarloti - Sjeverna Karolina, te aktuelni direktor Instituta za kompleksne sisteme u ovoj američkoj državi. Takođe, suosnivački je predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, ali i dobitnik nagrada za životno djelo grada Šarlote.


 
Svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BIH najavio je u sinoćnjem Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem. Na Hadžifejzovićevo direktno pitanje hoće li biti kandidat, Hadžikadić je odgovorio:


 
- Hoću, biću kandidat za člana Predsjedništva BIH iz bošnjačkog naroda.


 
On je dodao da će se kandidirati kao nezavisni kandidat, ali da će iza njega stati cijeli jedan pokret koji bi uskoro mogao prerasti u političku organizaciju koja bi nakon toga mogla izaći i na Opće izbor u oktobru. Inicijalni sastanak ovog pokreta, kaže Hadžikadić, biće održan u nedjelju u Sarajevu.

 

"Spremamo političku organizaciju u kojoj ćemo raditi. Ne želim formirati stranku koja će biti vezana isključivo uz jednog čovjeka, u ovom slučaju uz mene, jer takve stvari nikada ne mogu da prođu. Radi se o ideji koja je u interesu države. Za konkretne promjene potrebne su masovne akcije. Tom prilikom ćemo početi razmišljati o načinu organizacije, procesa i konkretnim akcijama koje treba da preduzmemo kako bismo bismo izašli na izbore. Tada će početi proces našeg sazrijevanja kako bismo saznali na koji način je najbolje da se organizujemo. Razmišljali smo i o imenu, pa su moguće opcije Platforma za progres, Progresivna stranka, Pokret za progres i slično, dakle nešto što će naznačiti drugačiji put ili razmišljanje. Za nas progres predstavlja država, funkcionalna ekonomija i mladi", pojasnio je Hadžikadić.


 
Na pitanje Senada Hadžifejzovića – je li „američki igrač“, Hadžikadić kaže da nije, ali da često razgovara sa sa mnogim američkim senatorima i kongresmenima te State Departmentom.


 
- Što se tiče State Departmenta, razgovarao sam sa gospodinom Hoytom Yee-em. Razgovor je bio odličan. Nemaju oni, niti hoće niti mogu da se stave na neku stranu - rekao je.


 

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook