POČEO OBRAČUN "NA ČARŠIJSKOJ LJEVICI"/ "FAKTOR" JEDVA DOČEKAO

Emir Suljagić: Nikšić zabio nož u leđa Komšiću, Arapović nema pojma o izbornom zakonu

Front12.01.18, 21:44h

Emir Suljagić:  Nikšić zabio nož u leđa Komšiću, Arapović nema pojma o izbornom zakonu
Faktor, portal blizak SDA, objavio je razgovor sa Emirom Suljagić u kojem tvdi da su posljednji potezi Komšića i Nikšića uvod u pucanje lijevog bloka, a za Adisa Arapovića kaže da nema pojma o izbornom zakonu

 

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić ozvaničio je u četvrtak kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Nešto kasnije je njegov kolega iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić otišao i korak dalje te je najavio da će "građanski blok", kojeg za sada čine te dvije stranke, imati kandidate za sva tri člana Predsjedništva BiH.

 

U javnosti je, međutim, ostavljen utisak da Komšićeva najava kandidature baš i nije prethodno usaglašena sa SDP-om, što se može prepoznati i kao naznaka prvih problema u odnosima te dvije stranke

.

- Na prvom važnom pitanju su se posvađali. Nemojte imati nikakvu sumnju da je izjava Nermina Nikšića da ljevica treba imati tri kandidata, u trenutku kada Željko Komšić izlazi sa svojom kandidaturom, pucanj u leđa Željku Komšiću i njegovoj kandidaturi. I Komšiću i Nikšiću je razlog za sukobe sa Građanskim savezom bilo to što su kao Suljagić i Bajrović bili ovakvi ili onakvi. Da li im mi sad smetamo da izađu zajedno? Ni Reuf ni ja nemamo apsolutno nikakve veze sa činjenicom da su oni odlučili da se ponašaju kao rasturena vojska – kazao je u razgovoru za Faktor Emir Suljagić, predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza i bivši član SDP-a i DF-a.

 

Nikšić je najavio da će SDP "apsolutno stati iza svih kandidata ljevice". I potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić je siguran da će SDP podržati Komšićevu kandidaturu. Međutim, tu sigurnost nije pokazao kada je na red stiglo pitanje o tome da li je SDP dao podršku Komšiću prije izlaska u javnost sa kandidaturom i da li je SDP bio upoznat sa time da će predsjednik DF-a istupiti u javnost sa tom informacijom.

 

- Pa ne znam to. To morate pitati njega osobno – kazao je Đonlagić za Faktor.

 

Na pitanje da li je Predsjedništvo ili neki drugi organ DF-a donio odluku o kandidiranju Komšića za člana Predsjedništva BiH, Đonlagić se odlučio "braniti šutnjom". Konkretan odgovor na pitanje o postojanju prethodne saglasnosti Komšićevoj najavi kandidature nismo dobili ni iz SDP-a. Predsjedništvo te stranke, tvrdi izvor Faktora, nije uopće raspravljalo o broju i imenima kandidata za članove Predsjedništva. S tim u vezi se i Nikšićev nastup može okarakterizirati kao lični stav, a ne stav SDP-a i stranačkih organa.

 

Njihovi nesuđeni partneri u zajedničkom "građanskom bloku", s druge strane, nisu oduševljeni odlukom da se glasačima ponude tri kandidata za članove Predsjedništva BiH.

 

- Ta odluka znači da će u Predsjedništvu od 2018. sjediti Milorad Dodik, Dragan Čović i ko god bude kandidat SDA. Ovo je odluka koja naprosto zabija nož u leđa ljevici. Ja sam mislio da je ove godine imperativ da ljevica, ako ništa drugo, ponudi vjerodostojnog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka. S druge strane, isto tako mislim da je Komšićeva kandidatura kontraproduktivna i da Dragan Čović vjerovatno ne može ni da sanja koliko se dobro stvari odvijaju po njega. Ovo je, prema mom mišljenju, kraj bilo kakvog vjerodostojnog zajedničkog nastupa stranaka građanske provenijencije na izborima 2018. godine – izjavio je Suljagić.

 

Svojevremeno se u kontekstu zajedničkog nastupa građanskih stranaka spominjala i Naša stranka. U međuvremenu je ta mogućnost otpala, a iz Naše stranke su još u aprilu 2017. godine najavili da neće podržati Komšićevu kandidaturu. O tome da li će ponuditi svog kandidata, ili će podržati kandidate druge stranke ili političkog bloka, odluka je o kojoj će stranački organi, kazao je za naš portal predsjednik Predrag Kojović, raspravljati već ovog vikenda.

 


Komšićeva kandidatura i tri kandidata ispred "građanskog bloka" sigurno nisu sa oduševljenjem dočekani u sjedištu Saveza za bolju budućnost (SBB), čiji se predsjednik Fahrudin Radončić nadao eventualnoj podršci tog bloka njegovoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Glasovi na koje on računa bi mogli pripasti upravo Komšiću pa stoga ne čude i posljednje izjave novog člana te stranke Adisa Arapovića, koji je poručio da je "protiv toga da Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike".

 

- Divna izjava, divna. Jedna je stvar komentirati stvari kao, uslovno govoreći, nezavisni politički analitičar. On nikad nije bio ni to nego je bio predvodnik jedne nevladine organizacije. Potpuno je druga stvar kad uđeš unutra pričati o stvarima egzistencijalne prirode, kakav je Izborni zakon. Adis Arapović nema pojma o čemu govori kada govori o Izbornom zakonu. Formulacija "ne može jedan narod birati drugome" je vjerovatno vrhunac aparthejda u Evropi. Izbore pobjeđuje većina. Ako ćete vi meni reći da izbore može izgubiti Angela Merkel, ali Dragan Čović ne može, ja se sa tim realno ne mogu složiti, a to je ono što govori Adis Arapović – prokomentirao je Suljagić izjavu bivšeg menadžera Centra civilnih inicijativa (CCI).

 

Predsjedništvo SDP-a je, kazao je Nikšić, na posljednjoj sjednici donijelo odluke i najavilo poziv "odgovarajućim partijama" iz entiteta Republika Srpska (RS), s ciljem okupljanja "širokog proevropskog bloka" za Narodnu skupštinu RS-a. Da zaista postoje političke ambicije koje se odnose na prostor tog bh. entiteta, pokazuje angažiranje "pojačanja", ali i nedavni Nikšićev sastanak sa Miloradom Dodikom. SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS-a bi, smatraju mnogi, otvorio vrata pobjedi kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a nauštrb kandidata Saveza za promjene.

 

- Ašikovanje sa Miloradom Dodikom, u trenutku kada on postrojava svoju oružanu silu u Banjoj Luci, je sramotno i to je sramota za svakoga ko se smatra SDP-ovcem u BiH. To je potpuna bruka i sramota. To je režim koji je do sada potrošio milione KM na negiranje genocida. To je vlast koja na dnevnoj osnovi radi na tome da otkine pola Bosne i oni idu tamo da dogovaraju nešto sa njim. Nema nikakve sumnje da će Draško Aćimović biti kandidat za Predsjedništvo iz RS-a, što je direktni napad na Savez za promjene – ocjenjuje Suljagić.

 

(Faktor/DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook