Najbolja humoristična serija svih vremena

Istina o seriji 'Prijatelji', zbog koje je danas ne bi prikazivala niti jedna TV-kuća

Ekran12.01.18, 20:07h

Istina o seriji 'Prijatelji', zbog koje je danas ne bi prikazivala niti jedna TV-kuća
Serija "Prijatelji" ovih je dana proglašena najboljom humorističnom serijom svih vremena, ali tako ne misli nova publika "Prijatelja", milenialsi koje je tek sada gledaju po prvi put

 

Kako piše Independent, oni su "Prijatelje" opisali kao homofobnu i seksističku seriju. Kao primjere su naveli kako je Chandler u više navrata bio paranoičan jer je mislio da ljudi misle da je gej. Potom situaciju kada je Rachel uzela dadilju za kći Emu, ali Emin otac Ross nije mogao podnijeti činjenicu da je dadilja muškaraca i čak je otišao toliko daleko i pitao ga je li gej.

 

Dalje, mlađa publika smatra vrlo neugodnim situacije u kojima su likovi stalno podsjećali Moniku, koju je glumila Courtney Cox da je nekad bila debela, a posebno iritantna im je epizoda u kojoj Joey Tribbiani kaže: "Neka cura je pojela Moniku!", kako bi opisao njezinu debljinu, piše Independent.

 

Serija je također dobila negativne kritike zbog nedostatka raznolikosti među likovima - samo su dvije uloge bile koje nisu glumili bijelci, a to su Rossova djevojka Julie i Charlie Wheeler.

 

Ne tako davno napravljeno je istraživanje koje je pokazalo da "Prijatelje" danas ne bi htjela nijedna producentska kuća, odnosno da scenarij za seriju niko ne bi prihvatio, te da nijedna tv kuća tu seriju s takvim likovima i scenarijem ne bi htjela snimiti.

 

Naime, i tada su se pokazali slični rezultati kao s milenialsima, a uz to i još neke. Poseban naglasak bio je gomilu stereotipa koji su se pojavili u seriji. Jedna je bila na račun Rossove djevojke Julie. Rachel ju je ismijavala i ponašala se kao da je Julia prvi put nogom kročila u Ameriku.

 

Na svu sreću Julia je strpljivo odgovorila da je odrasla u Njujorku. Istovremeno je Joeyeva porodica prikazana kao apsolutni stereotip italijanskih doseljenika.

 

Njegova baka nije progovorila riječ engleskog, bez obzira što je čitav svoj život provela u Njujorku. Serija je dosta isticala i spolne razlike. Joey je zavodnik i to mu niko ne može osporiti. Međutim, njegovi susreti za jednu noć su često završavali izbacivanjem žene iz kreveta, ponekad i doslovno.

 

"Prijatelji" su na smiješan i vrlo upitan način prikazivali mentalne bolesti i živčane slomove. Ismijavali su ljude koji se liječe od alkoholizma, ljudima koji ne pokazuju svoje osjećaje, a Phoebe je u jednom trenutku pričala o glasovima u glavi.

 

Osim toga, serija je "odobravala" nasilje i maltretiranje. Phoebe je ostala upamćena kao simpatična i malo čudna, ali privržena prijateljica. Međutim, tokom serije ispričala je gotovo šokantne priče o tome kako je maltretirala ljude. Nožem je ubola policajca, opljačkala je Rossa i u više navrata je prijetila starijim gospođama.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!