Imovina oduzeta nakon Drugog svjetskog rata

Restitucija na beogradski način: Ceca, Vuk Drašković i Ružica Đinđić ostaju na ulici

Hronika12.01.18, 19:06h

Restitucija na beogradski način: Ceca, Vuk Drašković i Ružica Đinđić ostaju na ulici
Proces restitucije u Srbiji uzdrmao je doskora nedodirljive face, koje se baškare u oduzetoj imovini nakon Drugog svjetskog rata. Oduzete vile date su na poklon “zaslužnima“, a neki su i na sumnjiv način došli do tih vrijednih nekretnina na atraktivnim lokacijama

 

To se posebno odnosi na Beograd, gdje potomci nekadašnjih vlasnika potražuju objekte oduzete na taj način, koje između ostalih sada koriste pjevačica, stranka Srpski pokret obnove i udovica ubijenog premijera Zorana Đinđića.

 

Pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović, Srpski pokret obnove, čiji je lider Vuk Drašković, ali i udovica pokojnog Zorana Đinđića, Ružica po svoj prilici morat će da izađu iz objekata koje koriste, saznaje Kurir.

 

Jedan od najpoznatijih slučajeva restitucije u Srbiji zasad je vraćanje porodici Božić vile u Krunskoj 69 u Beogradu, u kojoj je bilo sjedište Demokratske stranke punih 20 godina. Kuća je originalno pripadala Dobrivoju Božiću, čuvenom pronalazaču željezničkih kočnica, a u njoj danas živi njegov sin Robert.

 

Ceca posjeduje lokal u prizemlju zgrade u Knez Mihailovoj ulici broj 9, čiji povrat zahtijevaju potomci nekad čuvenog trgovca Velizara Mitrovića.

 

- Oni potražuju cijelu zgradu, u čijem su prizemlju dva lokala, od kojih je jedan u vlasništvu Ražnatovićeve. Drugi lokal pripada kompaniji “Delta M“ Miroslava Miškovića, dok je ostatak zgrade u vlasništvu Miodraga Kostića Koleta. Proces restitucije na ovom objektu još uvijek nije završen. Inače, od svega oduzetog posle rata sad se potražuje samo 20 odsto - ističe predsjednik Mreže za restituciju Milivoje Antić.

 

Predviđena zapljena i rasprodaja imovine KBC „Dragiša Mišović“ je stopirana, pošto je Viši sud u Beogradu ukinuo pravosnažnu i izvršnu presudu u korist Simonide Tanasijević (77), kojoj je bolnica za plac od 12 ari trebalo da isplati 1,1 milion eura. Postupak je vraćen na početak.

 

U problemu je i Ružica Đinđić, koja već 15 godina koristi kuću u Tolstojevoj 35 na Dedinju, koju potražuje Darinka Tatalović (82). Baka Darinka je zbog te imovine čak štrajkovala glađu ispred Agencije za restituciju, ali i prijetila da će se dići u vazduh. Kad je Zoran Đinđić postao premijer, na korišćenje je dobio i kuću u Užičkoj 40, koju njegova supruga i dalje koristi, a za čiji povrat su zahtjev podneli nasljednici češkog bankara Boukala.

 

Također, pred iseljenjem je i SPO, s Vukom Draškovićem na čelu, koji će poslije skoro dvije decenije morati da izađe iz prostorija u Knez Mihailovoj 48, na koje pravo polaže više lica. Iseljenje SPO je zakazano za 13. januar, ali je na to uložena žalba. Sporna je i zgrada Visokog savjeta sudstva u Resavskoj 42, koju potražuje kćerka pokojnog sportskog komentatora Dragana Nikitovića.

 

U Agenciji za restituciju Kuriru je potvrđeno da SPO napušta zgradu, dok sudbina kuće Ružice Đinđić još nije određena.

 

- Za objekat u Tolstojevoj 35 donijeto je rješenje kojim se odbija zahtjev podnosilaca za vraćanje i protiv ovog rješenja podnijeta je žalba Ministarstvu finansija, koje je drugostepeni organ, kao i u slučaju zgrade Visokog savjeta sudstva. Za Knez Mihailovu 9 pronašli smo samo jedan zahtjev, za koji neće biti donijeta pozitivna odluka, budući da se radi o zakupcu, a ne i vlasniku lokala. Moguće je da postoji još neki zahtjev za ovu lokaciju.

 

Vladimir Petrović, čuveni Boba iz "Žikine dinastije", čijem ocu i stricu je Agencija za restituciju vratila plac u Ulici 27. marta 21 u Beogradu, na kome se nekad nalazila garaža, koju je koristilo preduzeće "Parking servis", kaže da njegova porodica još ne može da raspolaže svojom imovinom.

 

- Preduzeće "Parking servis" srušilo je tu garažu, tako da je nama Agencija za restituciju pravosnažno vratila zemljište na kome se garaža nalazila. Međutim, izvršena je njegova prenamjena i mi sad ne znamo ima li šanse da to ikad dobijemo. Ogorčeni smo!

 

(Kurir, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook