Bibilov u Banja Luci na proslavi 9. januara

Predsjednik samoproglašene Južne Osetije: Nisam došao u Bosnu i Hercegovinu, već u Republiku Srpsku

Front10.01.18, 13:14h

Predsjednik samoproglašene Južne Osetije: Nisam došao u Bosnu i Hercegovinu, već u Republiku Srpsku
Tokom sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom zaključili su, kazao je, da je nastanak i razvoj dvaju republika gotovo pa isti, kao "bliznakinja"

 

Nisam došao u Bosnu i Hercegovinu, već za praznik u Republiku Srpsku – ustvrdio je danas predsjednik samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije Anatolij Bibilov, komentarišući određene navode da je zbog njegovog prisustva u Banjoj Luci, 9.januara, na "Dan RS-a", Gruzija uputila diplomatsku notu Bosni i Hercegovini.

 

Istakao je da Južna Osetija želi da sarađuje s narodima koje smatra prijateljskim.

 

- Ne moramo za to od nekoga da tražimo dozvolu. Šta više, ne trebamo tražiti dozvolu za to od Gruzije, koja je nedavno uništavala narod Južne Osetije - ustvrdio je Bibilov, ali i dodao da žele dobre međusobne odnose sa svima, koji to žele pa i s Gruzijom.

 

Tokom sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom zaključili su, kazao je, da je nastanak i razvoj dvaju republika gotovo pa isti, kao "bliznakinja".

 

- Imamo isti pogled na svijet i na isti način ocjenjujemo događaje i imamo isti odnos prema našem strateškom partneru Ruskoj Federaciji - rekao je Bilibov na konferenciji za novinare.

 

Entitetski predsjednik Milorad Dodik smatra da je saradnja RS i Južne Osetije legitimna, imajući u vidu, kako je naveo, zajedničku istoriju koja je u značajnom mjeri slična kada su u pitanju "naše republike".

 

Dodik je dodao da cijeni "borbu za slobodu" naroda Južne Osetije te smatra da oni imaju suvereno pravo da odlučuju o svojoj sudbini, kao i svi narodi, a u skladu s Poveljom UN-a.

 

- Smatram potpuno legitimnim da RS sarađuje s institucijama Južne Osetije, tražeći zajedničke moguće korake čiji je rezultat i danas potpisani sporazum o saradnji - rekao je Dodik.

 

On je kritikovao ambasadoricu Švajcarske u BiH zbog pisma u kome mu je navela da RS ne bi trebalo da slavi 9.januar. Dodik to smatra miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i njenim "nepoznavanjem situacije u BiH".

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook