nakon najavljenog lobiranja u turskoj

Oštre reakcije povodom odlaska presjednice RH kod Erdogana: Evo šta o svemu misle SDA i SDP...

Front09.01.18, 11:35h

Oštre reakcije povodom odlaska presjednice RH kod Erdogana: Evo šta o svemu misle SDA i SDP...
Kako prenosi HRT, Opći izbori u BIH su u oktorbru, a Hrvati traže izmjene izbornoga zakona kako im drugi ne bi birali njihove predstavnike u vlasti

 

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović putuje danas u Tursku. Susrest će se s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a glavna tema razgovora bit će stanje u BiH te posebice izmjena izbornog zakona.


Kako prenosi HRT, Opći izbori u BIH su u oktorbru, a  Hrvati traže izmjene izbornoga zakona kako im drugi ne bi birali njihove predstavnike u vlasti.

 

Ovim povodom iz SDA su za vijesti.ba kazali da je hrvatska predsjednica na pogrešnom putu.

 

"Nema nikakvog smisla razgovarati sa bilo kojim pojedincem, u smislu njegovog ličnog stava, ili sa bilo kojom državom, u smislu političkog ili bilo kojeg drugog odnosa, ili pak u smislu bilo kakvih personalnih veza, o tako krupnim pitanjima kao što je Izborni zakon jedne suverene države. Izborni zakon suverene države BiH mora se razmatrati isključivo u kontekstu evropskih standarda i evropskih vrijednosti, jer naša država želi da bude dio EU", kaže za Vijesti Halid Genjac predsjendik GO SDA.

 

Iz SDP-a kažu da se radi o sojevrsnoj “okupaciji BIH“.

 

“To je neka vrsta političke okupacije naše države. Zbog toga progresivne političke snage moraju povesti borbu i protiv političke okupacije i okupatora BiH, ali prije svega domaćih izdajnika koji bi i majku rođenu prodali za svoje lične političke i finansijske interese“, kaže za Vijesti predsjednik GO SDP-a Saša Magazinović.

 

Dr. Slaven Kovačević za Vijesti.ba kaže da je Hrvatska remetilački faktor u EU koji destabilizira i BiH.

 

„Ukoliko je ova najava tačna, onda je ona direktan udar na suverenitet Bosne i Hercegovine i njenu intenciju da ide stazama euro-atlantskih integracija, u čemu je sada je već i očito, destabilizirajući faktor politika HDZ BiH (uz bratsku pomoć SNSD-a) i njihova namjera da predlaže ona zakonska rješenja koja nisu dijelom europskih standarda i principa iz europske pravne stečevine“, kaže Kovačević.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook