Za porodicu pakao, za svjedoke trauma

Suđenje Sanjinu Sefiću već drugi put moraju vratiti na početak: Kome je u interesu da se postupak razvlači?

Hronika05.01.18, 17:44h

Suđenje Sanjinu Sefiću već drugi put moraju vratiti na početak: Kome je u interesu da se postupak razvlači?
Nama je stalo do toga da se Sefić pravomoćno osudi. On neće dobiti adekvatnu kaznu za izgubljena dva mlada života, jer je za vrstu krivičnog djela za koje je optužen predviđena mala kazna. Ali, porodici je potrebna bilo kakva satisfakcija i vid pravde. Zbog ovakvih predmeta izgubi se sigurnost u pravosuđe - kazala je za Faktor advokatica Adela Duraković

 

U Kantonalnom sudu u Sarajevu su u posljednja četiri mjeseca odgođena čak tri ročišta Sanjinu Sefiću, optuženom za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginule Edita Malkoč i Selma Agić, kao i njegovim saučesnicima kojima se istom optužnicom na teret stavlja da su Sefiću pomogli da pobjegne nakon nesreće.

 

Suđenje koje je u ovom slučaju trebalo biti nastavljeno jučer, odgođeno je jer se u sudnici nije pojavio optuženi Amar Salihović, kao ni njegov advokat Rusmir Karkin. Kraj suđenja se ne nazire, a kako to zakon nalaže, na sljedećem ročištu koje je zakazano za 25. januar, postupak će se vratiti na početak, jer će proći zakonski rok od 30 dana od posljednjeg pretresa, piše Faktor.ba.

 

To neće biti prvi put da se suđenje vodi iznova, s obzirom na to da se to već desilo i 17. jula prošle godine, kada je, također zbog proteka vremena od 30 dana, vraćeno na početak. Ponovno suđenje podrazumijeva ponovno čitanje optužnice, izjašnjavanje o krivnjii i saslušanje svjedoka.

 

Prema riječima advokatice Adele Duraković, koja je u ovom slučaju opunomoćenica porodica stradalih djevojaka, prije sljedećeg pretresa neizvjesno je da li će se na tom ročištu samo čitati optužnica i iskazi svjedoka, kako se postupak ne bi razvlačio.

 

- Ovo je za porodicu pakao. Oni svaki put iznova proživljavaju traumu, svako suđenje je bolno i nemaju nikakav vid satisfakcije za ono što je učinjeno njihovim porodicama i za gubitak dvoje zlatne djece. Ne mogu vam reći njihovu ogorčenost na pravosudni sistem. Nije im bio dovoljan gubitak djece, već sad sve to ponovo moraju da proživljavaju - kazala je Duraković.

 

Prema njenim riječima, porodice Edite Malkoč i Selme Agić na svako ročište dolaze iz Bosanske Krupe i Bugojna o svom trošku, jer žele da prate suđenje i budu upućeni u ono što se dešava.

 

- Nekada ih poštedim ako znam da je saslušanje svjedoka ili vještaka naročito potresno, poput onog kada je patolog iznosio povrede koje su djevojke zadobile. Njima je stalo i hoće da budu tu, ali svaki put iznova proživljavaju tragediju i ovo odugovlačenje procesa je za njih velika agonija  - kazala je opunomoćenica porodica.   

 

Dodaje kako porodice u ovom slučaju nemaju velika prava, jer njih po službenoj dužnosti zastupa tužilaštvo. Oni, međutim, imaju pravo na opunomoćenika te da svoje mišljenje iznesu na završnim riječima.

 

- Mi ćemo pokušati na sve moguće načine da utičemo da ovaj postupak, počevši od VSTV-a, pa do medija. Nadam se da se u ponovljenom postupku svjedoci neće ponovo pozivati da svjedoče, jer je to i za njih patnja. Postavila se takva situacija da ti svjedoci izgledaju kao krivci, oni non-stop dolaze i odlaze sa suda, neki su čak i po dva ili tri puta dosad svjedočili - kazala je Duraković.

 

Navela je primjer djevojke koja je kobne noći bila na mjestu događaja i vidjela šta se desilo.

 

- Ona je u sudnici plakala i kazala kako je ostala hendikepirana za cijeli život zbog onoga što je vidjela, te je ona ponovo proživljavala istu traumu i šok. Postupak se razvlači, ali ne znam nečije motive za to. Nama je stalo do toga da se Sefić pravomoćno osudi. On neće dobiti adekvatnu kaznu za izgubljena dva mlada života, jer je za vrstu krivičnog djela za koje je optužen predviđena mala kazna. Ali, porodici je potrebna bilo kakva satisfakcija i vid pravde. Zbog ovakvih predmeta izgubi se sigurnost u pravosuđe - kazala je sagovornica za Faktor.

 

Amir Agić, otac stradale Selme, ogorčen je na cjelokupnu situaciju i vjeruje kako je odugovlačenje suđenja smišljeno, kao i uništavanje njihovih porodica.

 

- Budala nam je ubila djecu, sada nam uništavaju porodice. Sudija jučer nije kaznio advokata, koji je za to vrijeme sjedio u sudnici pored naše. Sad kad se suđenje vrati na početak, ja to neću moći podnjeti, niti mogu razumjeti. Niti jedem, niti spavam, supruga mi je bolesna zbog svega ovoga. Skoro je prošla godina od početka suđenja, a godina i više od nesreće i sad se treba vratiti na početak... To ne mogu da pojmim - kazao je za Faktor potreseni otac.

 

Kazao je kako on i otac Edite Malkoč zajedno putuju oko 400 kilometara iz Bugojna i Bosanske Krupe, da bi im u pet minuta bilo rečeno kako se suđenje odgađa i da je za taj dan sve završeno.

 

- Da sam u Sarajevu, svaki dan bih bio pred Kantonalnim sudom i okačio bih transparent oko vrata u znaku protesta, da svi znaju zašto sam tu. Svaki put u sudnici gledam kriminalce pored sebe i nemoćan sam da bilo šta uradim, a suđenje će sada ponovo krenuti ispočetka - kazao je Agić.

 

Inače, ročište prije jučerašnjeg, koje je trebalo biti održano 20. decembra, odgođeno je zbog nedolaska optuženog Dine Alića zbog bolesti, a od početka suđenja u više navrata je dolazilo do odgađanja iz različitih razloga.

 

Prema optužnici, Sefić je 10. oktobra 2016. u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

 

Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

 

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara prošle godine izručen pravosuđu BiH.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook