Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u intervjuu za BHRT

Denis Zvizdić: Na sedam pitanja iz Upitnika nemamo odgovore, a tiču se...

Front01.01.18, 15:47h

Denis Zvizdić: Na sedam pitanja iz Upitnika nemamo odgovore, a tiču se...
Najavio je da će budžet bh. institucija i međunarodnih obaveza BiH biti usvojen u januaru, ali smatra da će usvajanju tog važnog finansijskog dokumenta prethoditi burna rasprava

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dobro radi svoj posao, svi ekonomski parametri u zemlji rastu, a odgovori na pitanja iz Upitnika Evropske komisije bit će dostavljeni Briselu već u januaru, potvrdio je u intervjuu za BHRT predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

 

Podvukao je da mehanizam koordinacije u zadnja četiri mjeseca dobro funkcionira, što je rezultiralo postizanjem konsenzusa o najvećem broju pitanja iz Upitnika, ali na sedam pitanja još uvijek nema odgovora, dok je dio tih pitanja vezan je uz problematiku nestalih i dio za problematiku ekstremizma i terorizma u BiH i regionu.

 

Kada su u pitanju podaci koji se tiču problematike ekstremizma i terorizma, Zvizdić je naveo da je u toj oblasti postignut ozbiljan pozitivan iskorak, obzirom da u posljednje dvije godine nije bilo odlazaka na strana ratišta iz BiH, i nije se dogodio nijedan incident koji bi se mogao okrakterizirati kao akt terorizma.

 

U intervjuu za BHRT predsjedavajući Zvizdić se osvrnuo i na ekonomske pokazatelje u BiH, a posebno na značajan porast zaposlenih, što je trend koji bi trebalo biti nastavljen i u 2018. godini.

 

- Svi ekonomski pokazatelji rastu. Imamo najveći porast izvoza u regiji zapadnog Balkana, a godinu smo završili s najvišim nivoom direktnih stranih investicija u posljednjih deset godina - kazao je Zvizdić, dodajući da svi moraju biti još aktivniji da bi pozitivni trend bio nastavljen.

 

Evropska unija ima korektan pristup zemljama zapadnog Balkana, a brzina pristupa BiH zavisi od nas samih, istaknuo je Zvizdić, naglašavajući da se neki političari samo deklarativno zalažu za eurointegracijski put BiH, dok istovremeno "postavljaju bezrazložne, politički motivirane blokade".

 

Najavio je da će budžet bh. institucija i međunarodnih obaveza BiH biti usvojen u januaru, ali smatra da će usvajanju tog važnog finansijskog dokumenta prethoditi burna rasprava.

 

Zbog činjenice da je Prijedlog budžeta usvojen na Vijeću ministara jednoglasno, te da su za njega spremni glasati i poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Zvizdić ocjenjuje da će 950 miliona državnog budžeta dobiti podršku.

 

Govoreći o njegovoj mogućoj smjeni s mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zvizdić smatra da do toga neće doći ove godine, a takve inicijative opravdao je predizbornim vremenom.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook