RAZRAĐENE TEHNIKE DO NAJSITNIJIH DETALJA

Kako se džepari po sarajevskim tramvajima: Njemu pozli, plavooka trudnica priskoči u pomoć, a treći...

Hronika31.12.17, 15:11h

Kako se džepari po sarajevskim tramvajima: Njemu pozli, plavooka trudnica priskoči u pomoć, a treći...
Jedna Sarajka na Facebooku je ispričala da joj je ukraden novčanik i da je sigurna da joj je to uradila plavooka trudnica srednje visine, tamne puti

 

Dolaskom božićnih i novogodišnjih praznika, kada se u glavnom gradu BiH nalazi mnogo stranaca i gastarbajtera koji su došli u posjetu rodbini, sarajevski džeparoši intenzivirali su aktivnosti. Naime, u posljednje vrijeme mnogo Sarajlija se na društvenim mrežama požalilo da su bili mete džeparoša. Tražili su savjete i pitali da li mogu očekivati da im džeparoši makar vrate lične dokumente, piše Oslobođenje


Žalbe bakica


Jedna Sarajka na Facebooku je ispričala da joj je ukraden novčanik i da je sigurna da joj je to uradila plavooka trudnica srednje visine, tamne puti. Njena poznanica odgovorila je da je viđala tu trudnicu i da s njom u ekipi ima još žena koje izgledaju kao strankinje. 


Treća je dodala da je s trudnicom sjedila neka “crnka”. Četvrta ističe da su ovih dana aktivni džeparoši i da se “mnoge bakice žale na džepare”.


Dok neki od prijatelja opljačkanoj ženi pružaju nadu da će možda naći dokumente, drugi naglašavaju da je to skoro nemoguće, osim ako joj neko od građana slučajno ne pronađe bačeni novčanik ili dokumente. Pojedini ističu da policija nerijetko sporo i nezainteresovano reaguje te navode primjer:


"Ja sam džeparoša za ruku držala i zvala policiju. Znaš šta su mi rekli? Dovedi ga u stanicu”, napisala je jedna Sarajka na Facebooku. Iz policije uglavnom savjetuju da se građani sami moraju zaštititi.


- Od svih profesionalnih kradljivaca, džeparoš ima najrazvijeniju tehniku. Džeparoš radi sam ili u skupini po dvoje ili troje. Kada rade kao dvojac, jedan izvlači novčanik, a drugi pravi zid. Kada rade kao trojac, jedan ometa, drugi krade, a treći odnosi vaš novčanik, pojašnjavaju iz policije.


Mnoge prijave protiv džeparoša propadnu upravo zbog toga što kod onoga koji pokrade žrtvu policija ne nađe novčanik ili ukradeni mobitel.


Međutim, u nekoliko slučajeva džeparoši su ipak uhvaćeni na djelu. Tako je u aprilu 2014. uhvaćen jedan od nekad najboljih sarajevskih džeparoša - Nihad Pardovski Babo (64), skupa sa Kemalom Hrkovićem i plavookom Goranom Prazinom


Pardovski je tada odglumio da mu je pozlilo te je pao na talijanskog turistu. Dok su Babi pomagali plavooka žena i jedan muškarac, Talijan je ostao bez mobitela. No, policija je u ovom slučaju brzo reagovala i uhapsila počinioce.


Bolesnik


Trenutno je u Općinskom sudu u Sarajevu u toku suđenje vremešnom Nihadu Pardovskom, optuženom da je sa još tri osobe prije nekoliko godina u tramvaju iždžepario mobitel od jedne djevojke. Pardovskog i ostale putnici su uhvatili, istukli i predali policiji. 


Pardovski je jedno vrijeme bio iza rešetaka, ali je brzo izašao jer je imao tri srčana udara, te boluje od angine pektoris. Pušten je iz pritvora jer kao srčani bolesnik u zatvoru nema adekvatnu njegu.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook