VIDEO/ Predstavljeni rezultati KCUS-a

Sebija Izetbegović: Moj kabinet ima samo šest uposlenika, ostvarene su uštede od 600.000 KM godišnje

Hronika29.12.17, 18:26h

Sebija Izetbegović: Moj kabinet ima samo šest uposlenika, ostvarene su uštede od 600.000 KM godišnje
Osvrnula se direktorica i na iznose plaće zaposlenika. Povećanja je bilo, a plaće bi bile i veće da nema problema sa zaposlenicima koji su, kako je kazala, neopravdano na bolovanju. Za menadžment je, kaže, zabrinjavajući podatak da su na KCUS-u evidentirana 102 zaposlenika na bolovanju duže od 42 dana, a na bolovanju do 42 dana su 294 zaposlenika

 

Brža i kvalitetnija zdravstvena usluga za pacijente, skraćen put pacijenta u dijagnostici i terapiji, poboljšanje uvjeta rada i plaćanja svih zaposlenika, ciljane i strateški predviđene edukacije, pravilno zanavljanje opreme, kao i stalna reorganizacija u cilju ostvarivanja pozitivnih efekata poslovanja. Prioritetni su to ciljevi i u godini koja slijedi što ih je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović istaknula na godišnjem druženju sa zaposlenicima te zdravstvene ustanove.

 

U obraćanju zaposlenicima osvrnula se i na zatečeno stanje na KCUS-u i spomenula Izvještaj Centralne popisne komisije za 2015. godinu po kojem je stanje zaliha lijekova i ostalog potrošnog medicinskog materijala iznosilo 12 miliona KM, a na klinikama, kako je kazala, nije bilo potrebnog medicinskog materijala. Postavlja se, kaže, pitanje šta se nabavljalo i kojom strategijom.

 

Naglasila je da su naslijedili i izgradnju objekta centralnog medicinskog bloka (CMB) koja je počela 1989. godine. Izgrađeno je 20.500 m2 (40 posto), a utrošeno 43 miliona KM. Za izgradnju preostalih 29.500 m2 potrebno je 70 miliona KM. Okarakterizirala je to kao ambiciozan projekt te istaknula da će se menadžment truditi prikupiti novac za završetak izgradnje.  

 

Direktorica Izetbegović osvrnula se na aktivnosti menadžmenta te, između ostalog, istaknula provođenje interne kontrole u cilju racionalizacije i ostvarivanja ušteda, striktno poštivanje Finansijskog plana, pojačanu naplatu zaostalih dugovanja za pružene zdravstvene usluge, povećanje prihoda kako od domicilnog tako i od ostalih zavoda, kontinuiranu kontrolu potrošnje lijekova, potrošnog materijala, kao i tekućih troškova poslovanja (režijski troškovi, troškovi kadra, nabavke opreme itd.).

 

Kazala je i to da je u cilju kvalitetnije usluge pacijentima, između ostalog, nabavljen novi linearni akcelerator koji bi trebalo da bude instaliran u februaru 2018. godine i služi za bolju uslugu onkološkim pacijentima, dok je za nabavku novog magneta postupak u toku, a nabavljena je i gama kamera.

 

Osvrnula se direktorica i na iznose plaće zaposlenika. Povećanja je bilo, a plaće bi bile i veće da nema problema sa zaposlenicima koji su, kako je kazala, neopravdano na bolovanju. Za menadžment je, kaže, zabrinjavajući podatak da su na KCUS-u evidentirana 102 zaposlenika na bolovanju duže od 42 dana, a na bolovanju do 42 dana su 294 zaposlenika.

 

- Bilo smo prisiljeni pokrenuti kontrolu. Određeni broj naših ljekara zatekli smo u radu u privatnim ordinacijama, dok su u Kliničkom centru na bolovanju. To više neće biti moguće na KCUS-u - kazala je.

 

Godišnji susret s uposlenicima iskorišten je i za podsjećanje na građevinske radove koji se poduzimaju za boljitak te ustanove, njenih pacijenata i zaposlenika, a plan im je insistiranje na provedbi reforme zdravstvenog sistema.

 

Ona smatra da u zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo ima dovoljno novca, samo ga treba pravilno rasporediti.

 

- Mi smo među rijetkim ustanovama koje ne traže novac. Mi tvrdimo da u zdravstvenom sistemu ima dovoljno novca, samo želimo da se taj novac pravilno raspoređuje. Uštede od dva i pol do tri miliona KM na godišnjem nivou samo na fuziji određenih ustanova neće nimalo pogoršati zdravstvenu uslugu. Popravit će je jer će skratiti put pacijenta i olakšati rad zaposlenicima - naglasila je.      

 

Po njenim riječima na KCUS-u je na kraju 2015. godine bilo zaposleno 3.637, a na današnji dan ih je 3.397. Smanjenjem broja članova Kabineta direktora ostvarene su uštede na godišnjem nivou od 600.000 KM, a u protekle dvije godine u KCUS je primljeno 50 ljekara specijalista, 45 specijalizanata i 46 medicinskih sestara. Obaveze na kraju 2015. bile su 100 miliona KM, a na današnji dan iznose 35 miliona KM .

 

Direktori medicinskih discipina govorili su na današnjem druženju o rezultatima rada i planovima, a bila je to i prilika za zvanično predstavljanje i 45 specijalizanata iz raznih oblasti primjenih na KCUS.

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook