strašni zločini rata

Podignuta optužnica protiv Tomislava Kovača 'Tome' za genocid u Srebrenici

Hronika29.12.17, 14:24h

Podignuta optužnica protiv Tomislava Kovača 'Tome' za genocid u Srebrenici
Optuženi Kovač se tereti da je počinio kazneno djelo genocid iz članka 171. točka a) i b) Kaznenog zakona BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 29. KZ BiH

 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Tomislava Kovača “Tome“ (rođen 1959. godine u Sarajevu), državljanina BiH i Srbije za genocid u Srebrenici.


Iz Tužilaštva BiH ističu da se optuženi tereti da je, za vrijeme širokog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske i MUP-a RS, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Zaštićenih zona UN-a Srebrenica i Žepa, u okviru kojih su izvršene operacije prisilnog preseljenja cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti i hvatanja, zatvaranja i pogubljenja po prijekom postupku gotovo svih muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, njih oko 8.000, te aktivnosti skrivanja dokaza iskopavanjem i premještanjem posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica, Kovač, kao zapovjednik Štaba policijskih snaga i zamjenik ministra i ministar MUP-a RS, komandovao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su učestvovale u  počinjenju kaznenih djela opisanih u 13 tačaka optužnice, čineći tako značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja Udruženog zločinačkog pothvata.

 

U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom optuženog Kovača, učestvovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatočenju, transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekat  ZZ Kravica, Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju Branjevo, lokacije u  Sandićima, Konjević polju, te drugim lokacijama na kojima su vršena zarobljavanja i masovna i pojedinačna strijeljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti, navode iz Tužilaštva BiH.

 

Optuženi Kovač se tereti da je počinio kazneno djelo genocid iz članka 171. točka a) i b) Kaznenog zakona BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 29. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, zaključuju iz Tužilaštva.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook