NAKON DANAŠNJE SJEDNICE FEDERALNOG PARLAMENTA

Crne slutnje se potvrđuju: Sprema se nekontrolisani haos u Federaciji BiH!

Front28.12.17, 17:32h

Crne slutnje se potvrđuju: Sprema se nekontrolisani haos u Federaciji BiH!
Današnjom sjednicom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj nije usvojen Budžet Federacije BiH, počinje kontrolisani haos u Federaciji BiH u izbornoj godini, tvrdi se u saopštenju Demokratske fronte

 

 

Današnjom sjednicom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj nije usvojen Budžet Federacije BiH, počinje kontrolisani haos u Federaciji BiH u izbornoj godini, tvrdi se u saopštenju Demokratske fronte.


Paradoks jeste, ali stranke koje su na vlasti, HDZ BiH i SBB, svaka na svoj način, nisu podržale Prijedlog Budžeta FBiH za 2018. godinu, kao ni Prijedlog Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2018. godinu. Da ne spominjemo Zakon o PIO/MIO.


Klub HDZ BiH čak nije ni prisustvovao sjednici Zastupničkog doma pravdajući to donošenjem neobavezujućeg zaključka Zastupničkog doma na prethodnoj sjednici, a predsjednik SBB najavljuje ostavke svojih ministara u federalnoj vladi, kao dio scenarija kontrolisanog haosa koji slijedi u Federaciji.


Radončić otvoreno na press konferenciji izjavljuje da će ostavke ministara SBB biti uručene i da kad njegovi ministri izađu iz vlade, sekretari postaju ministri i imat ćemo sedam Bošnjaka, četiri Hrvata i jednog Srbina, i sve odluke koje ta vlada donese će se moći srušiti.


Evidentno je da je SDA svojim servilnim odnosom spram zahtjeva Dragana Čovića i HDZ BiH tokom ovoga mandata sebe dovela u situaciju da maksimalni koalicioni kapacitet sroza na takav nivo, da se u Federaciji BiH na nivou donošenja strateških odluka više ni za šta ne pita.


Ipak, ovakvo stanje u Federaciji maksimalno odgovara koalicionom trojcu SDA – SBB - HDZ, jer njihovi kadrovi osim, eventualno, par ministara u Vladi Federacije pri i ovakvom scenariju ostaju na funkcijama sve do izbora.


A neusvajanje Budžeta za 2018. godinu je samo dobar ustavni osnov HDZ-u da preko Predsjednika Federacije raspusti Parlament Federacije BiH, ali samo ako se ukaže opasnost od koje se najviše plaše, a to je da Prijedlog Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije BiH Zakona o izbornim jedinicama i dodjeli mandata u FBiH bude usvojen u najskorije vrijeme.


Zato, zaista apsurdno i tragikomično izgledaju u ova dva tri dana „pompezno održane“ stranačke konferencije za medije, na kojima su, uz već poznate kulise poslušnika iza „velikih vođa“ izrečene nove laži, obečanja i naravno, krivica za sve neuspjehe i dno na koje je ova vlast dovela sve građane ove zemlje - prebacivana je na „one druge“.


Demokratska fronta, uz ovo upozorenje, podsjeća da je nakon opštinskih izbora promjenila političko djelovanje, praktično tako što, sređujući situaciju u vlastitim redovima, reevidenciju članstva i njegovo osvježenje, posebno u mladim i sposobnim snagama – idemo građanima „na noge“, od opštine do općine, slušamo glas naroda i prema tome pravimo realan izborni program.


U tom poslu svaki saveznik koji dijeli stavove koje baštini DF je dobro došao, bilo da je riječ o političkom subjektu ili pojedinačnom građaninu. Samo tako, zajedno, možemo spriječiti katastrofu koja se ovoj zemlji sprema, a koja je i današnjoj neodržanoj sjednici potvrdila sve ove crnje slutnje, upozorava Demokratska fronta.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook