Svi listovi su pisali o neprimjerenom ponašanju glumačke dive

Milena Dravić američku novinarku gađala tabletama: 'Znate li vi šta je kontracepcija?!'

Nedjeljni magazin28.12.17, 08:58h

Milena Dravić američku novinarku gađala tabletama: 'Znate li vi šta je kontracepcija?!'
„Ja sam se tih dana mučila sa migrenom i vadim te pilule, gađam je njima. Svi listovi su pisali o tome, a ruska Literatura gazeta je napisala da sam se neprimereno ponašala"

 

U Dvorani Kulturnog centra Beograda prošle sedmice je otvorena izložba i predstavljena monografija o divi jugoslovenske i srpske kinematografije Mileni Dravić.

 

Njena karijera je predstavljena kroz fotografije u izboru Stefana Arsenijevića i Maje Medić i monografiju autorke Tatjane Nježić, a između ostalih publici su se na otvorenju obratili Milena Dravić, dugogodišnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, njena koleginica Jelisaveta Seka Sablić

 

Zelenović se prisjetio učešća Milene Dravić i Dragana Nikolića na protestima devedesetih godina i da mu je skretana pažnja da ne bi bilo dobro da joj u ime Festivala evropskog filma Palić 2000. godine dodijeli nagradu „Aleksandar Lifka“, ali je to učinio kao njihov zajednički otpor koji je Mileni uvijek bio svojstven.

 

Igrala je u partizanskim ratnim spektaklima, ali i u zabranjivanim subverzivnim filmovima „crnog talasa“, ipak tvrdi da nikada nije glumila sa osjećanjem da rizikuje, već uvijek iskreno.

 

Milena Dravić je ispričala kada je nakon što je dobila ulogu u filmu „Sutjeska“ otišla sa ekipom filma „Misterije organizma“ Dušana Makevejeva u Cannes, susrela se sa Jackom Nicholsonom, Johnom Lennonom i Yoko Ono. U jednom trenutku, dok je bila izbezubljena zbog društva u kom se našla, stiže pitanje američke novinarke: „Da li vi Jugoslovenke znate za kontracepciju?“.

 

„Ja sam se tih dana mučila sa migrenom i vadim te pilule, gađam je njima. Svi listovi su pisali o tome, a ruska Literatura gazeta je napisala da sam se neprimjereno ponašala. Vraćam se iz Cannesa i Nikola Popović, direktor filma, mi kaže da neću moći da igram u Sutjesci. Godinu dana je prošlo, Dragan i ja smo na moru i ležim ti ja na plaži, vidim neke crne izglancane cipele mi prilaze, a ono Popović i kaže mi: Diži se, moraš na Tjentište da odigraš svoju ulogu“, ispričala je Milena Dravić.

 

Uslijedila je scena sa Burtonom, kome je kao djevojčica pisala pisma, i koja je inspirisala slavnog Teodorakisa da komponuje muziku za cijeli film.

 

Zbog loših ugovora, tek sa ugovorom za „Sutjesku“, sklopljenim poslije dugog razgovora sa Popovićem pošto je napustila ljetovanje, mogla je, kaže, prvi put sebi da kupi dobre stvari.

 

Milena Dravić je ispričala i kako je Brad Pitt, koga je odabrao Boža Nikolić i kome je to bio prvi film, bio sav uplašen da bi, kako je Milena rekla, „mic po mic brzo postao istinska zvijezda". "Moj sin Brad Pitt“, rekla je.

 

Kockarnice je otkrila u Cannesu i „usladilo joj je“, pa je htjela sve dnevnice da potroši, da bi je onda iznenadili viješću da je dobila nagradu Filmskog festivala u Cannesu.

 

Žao joj je, kako kaže,  što nijedna fotografija nije sačuvana sa dodjele dok je stajala uz Kurosawu i Jeanneu Moreau, što joj je, kako priznaje, više značilo od same nagrade koja je u Jugoslaviji prošla nezapaženo.

 

(Nedeljnik.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook