Cunamiji se dešavali i u prošlosti

Cunami od deset metara moguć je na Jadranu i udario bi obalu puno brže nego oni na Pacifiku!

Hronika26.12.17, 16:37h

Cunami od deset metara moguć je na Jadranu i udario bi obalu puno brže nego oni na Pacifiku!
Poznato je da je visoki val pogodio talijansku obalu Jadrana 1627. godine, zna se da su potresi u Dubrovniku 1667. godine i Crnogorskom primorju 1979. godine također izazivali cunamije

 

Svijet 26. decembra obilježava godišnjicu najrazornijeg cunamija u historiji. Cunami u Indijskom okeanu 26. decembra 2004. nastao je kao posljedica podmorskoga Sumatransko-Andamanskog potresa, te je nanio neprocjenjivu štetu na Tajlandu, Šri Lanki, Indoneziji, Maldivima, Indiji i u Somaliji, odnio oko 275.000 života, dok su milioni ostali bez svojih domova. Na nekim dijelovima razorni valovi bili su visoki i preko 30 metara, koji su pred sobom nosili sve što im se našlo na putu, pa tako i čitava sela.

 

Desetak godina nakon ovog cunamija, sredinom 2015. godine geolozi su na Hvaru, na području Majerovice, otkrili tragove cunamija, koji je prije 66 miliona godina izazvao udar asteroida odgovornog za izumiranje dinosaura.  No, to nije jedini cunami koji se dogodio u Jadranu u prošlosti.

 

Poznato je da je visoki val pogodio talijansku obalu Jadrana 1627. godine, zna se da su potresi u Dubrovniku 1667. godine i Crnogorskom primorju 1979. godine također izazivali cunamije. Zbog relativno slabijih potresa, plićeg mora i niza drugih faktora ti valovi nisu bili visoki kao na Pacifiku, ali s druge strane, ako se cunami formira u Jadranu, puno brže udara u obalu te je pitanje bi li stanovnici imali vremena za evakuaciju u slučaju doista velike kataklizme, upozorili su svojevremeno stručnjaci sa Geofizičkog zavoda u Zagrebu.

 

Iako je hvarsko otkriće na neki način slučajnost, voditelj istraživanja, dr. sc. Tvrtko Korbar, tada je rekao da su postojale određene pretpostavke da bi se na srednjodalmatinskim otocima i u Dinaridima mogli naći takvi tragovi. Naime, zadnjih petnaestak godina provodila su se istraživanja za potrebe izrade nove geološke karte RH, a geolozi su znali da se na tim lokalitetima nalaze kontakt naslage krede i paleogena, objavio je u to vrijeme Dalmacijanews.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(Express, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook