rok za prijavu kandidata je istekao 22. decembra

Ovo su kandidati za novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH: Ko će naslijediti Gorana Salihovića?

Front25.12.17, 13:31h

Ovo su kandidati za novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH: Ko će naslijediti Gorana Salihovića?
Od septembra prošle godine tu poziciju, u svojstvu vršiteljice dužnosti, obnaša Gordana Tadić. Prethodno je protiv bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića pokrenut disciplinski postupak koji ga je udaljio od obavljanja dužnosti

 

Jedna od deset prijava, do petka pristiglih u Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, sadrži i ime novog glavnog državnog tužioca. Krajnji rok za prijavu kandidata je istekao 22. decembra, a preostaje još mogućnost zaprimanja prijava koje su ranije poslane poštom.

 

Od septembra prošle godine tu poziciju, u svojstvu vršiteljice dužnosti, obnaša Gordana Tadić. Prethodno je protiv bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića pokrenut disciplinski postupak koji ga je udaljio od obavljanja dužnosti, da bi 23. oktobra ove godine on i zvanično bio smijenjen sa te pozicije.

 

Upravo je prijava Gordane Tadić jedna od deset prijava pristiglih u VSTV BiH. Pored Tadić, prijave su dostavili Sead Marušić, Miroslav Janjić, Kasim Halilčević, Diana Kajmaković, Saša Sarajlić, Ismet Šuškić, Miroslav D. Marković, Siniša Vranješ i Ivan Matešić.

 

Istovremeno će se birati i dva zamjenika glavnog državnog tužioca. Konkurs za popunjavanje jedne od dvije zamjeničke pozicije je, podsjećanja radi, raspisan još ranije, ali je cijeli proces vraćen na početak kako bi se glavni tužilac i njegovi zamjenici birali "u paketu".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook