VIDEO/ PROGOVORILI PRED KAMERAMA

Šokantna ispovijest radnika poznate mesne kompanije koja posluje i u BiH: Vidimo da je meso zatrovano i istek roka...

Biznis Klub24.12.17, 09:24h

Šokantna ispovijest radnika poznate mesne kompanije koja posluje i u BiH: Vidimo da je meso zatrovano i istek roka...
Pet sadašnjih i bivših radnika jedne od najpoznatijih hrvatskih mesnih tvornica, PIK-a Vrbovec, progovorilo je o mesu s kakvim su radili... Svoju šokantnu ispovijest iznijeli su u emisiji „Provjereno“ Nove TV

 


Priče radnika poklapaju se i govore o pošiljkama istog mesa u istim vremenskim periodima - o kraju prošle godine i početku ove. Tvrde, meso koje im je stizalo u tvornicu bilo je pred istekom roka trajanja, staro i loše kvalitete, prepravljali su rokove valjanosti, a u proizvodnji kobasica i salama koristili su meso za koje tvrde da je bilo zaraženo, piše Dnevnik.hr.


- Vidimo porijeklo, iz koje države dolazi i datum i istek roka trajanja... Ja mislim da oni to kupuju i iz tog razloga jer znaju da je to meso pred istekom roka i sumnjive kvalitete, i jer ga dobiju praktički za bagatelu. Ovi iz vanjskih država si lijepo isprazne kontejnere i to sve za PIK bude dobro, priča jedan od radnika PIK-a.


Tvrdi, takvo se meso stavljalo i u kobasice i u salame, a priznaje i kako se manipuliralo datumima proizvodnje: 


- Ima i toga, alkoholom se brišu datumi kad istječe rok trajanja i kucaju se novi ili se suhomesnati proizvodi vade iz folije van i stavljaju se u novu foliju, s novim datumom.


- Ako je roba jako ljigava, onda se pere; ako je pljesniva, onda se kefa i potom se uljem maže i natrag se ponovno zapakirava. To su polutrajni i trajni proizvodi, čajna, zimska, kulen, kobasica, kranjska…, svjedočanstvo je drugog radnika.


Na pitanje kako su znali da je meso s kojim su radili bilo sumnjive kvalitete, odnosno zaraženo, jedan od sugovornika odgovara: 


- Znamo iz tog razloga jer je na svakoj toj paleti prikazana crvena oznaka, veterinarska oznaka – termička obrada. Dođe nalog od šefa – dolazi dvije, tri tone toga zaraženog mesa i to meso se mora upotrijebiti.


Zbog rada s takvim mesom, kažu, dobili su i upozorenje za poseban oprez prilikom rukovanja njime, a takvih je situacija, tvrde, bilo u navratima. 


- Ako se ja dobro sjećam, krajem prošle i početkom ove godine. Dođe jedna paleta te sirovine i treba ju potrošiti i onda dođe dvije, tri normalne, pa opet dođe ta zaražena, priča jedan od sugovornika.


Radnici kažu i kako inspekcija nikada nije bila u tvornici kada su se proizvodi prepakiravali. 


- Nikada, jer oni točno znaju kad inspekcija ide, njima je javljeno i to je sve po PS-u. Znamo puniti kamione i voziti to sve s kamionima da inspekcija ne vidi, ispričao je.


PIK Vrbovec: Znamo da je naš proizvod na tržištu siguran, i zdravstveno i kvalitativno!


Direktorica Službe za upravljanjem kvalitetom i okolišem PIK-a Vrbovec, dr. med. vet. Vlastom Garašanin, za „Provjereno“ tvrdi kako meso koje im stiže za proizvodnju prolazi mikrobiološku analizu i kako dnevno stavljaju na tržište između 200 i 300 tona zdravstveno ispravnih mesa i mesnih prerađevina. No, potvrđuje i kako je analiza mesa koja ide u proizvodnju isključivo na njima jer njegovu ispravnost država ne kontrolira.


Ispovijesti radnika te šta na njihove tvrdnje odgovaraju u kompaniji PIK Vrbovec, a šta kažu iz sanitarne inspekcije, pogledajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook