o prijedlogu izmjena Izbornog zakona

Zanimljivo u Parlamentu BiH: Diskusija o tome čija su imena Alma, Aida, Sabina...

Front21.12.17, 16:33h

Zanimljivo u Parlamentu BiH: Diskusija o tome čija su imena Alma, Aida, Sabina...
Po imenu i prezimenu ne razlučujte ko je pripadnik kojeg naroda. Nemojte po odrednici imena određivati ko kome pripada

 

U nastavku 55. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojem se diskutuje o prijedlogu izmjena Izbornog zakona Kluba HDZ-a u Domu naroda zastupnici su iznijeli nekoliko zanimljivih teza.

 

Reagujući na govor Predraga Kožula, iz Kluba poslanika HDZ BiH - Hrvatski narodni sabor, zastupnik BPS-a Zaim Backović je kazao:

 

''Po imenu i prezimenu ne razlučujte ko je pripadnik kojeg naroda. Navest ću vam čitave porodice koje se izjašnjavaju kao Hrvati, a po religijskoj pripadnosti pripadaju islamu. Nemojte po odrednici imena određivati ko kome pripada. Niste vi tu sudija. Tim prije, ako to gledate kroz religijsku pripadnosti, imena Alma, Aida, Sabina su tipična katolička imena koja se nesebično daju u Španiji koja je puno katoličkija od BiH, u Meksiku, Francuskoj, Argentini, Njemačkoj... Zamolio bih vas da ne određujete po tim osnovama ko se kako osjeća. Nije ekskluzivno pravo imena i prezimena pripadnost nekom narodu. Ko kaže da agnostici nisu Hrvati, da evangelisti ne mogu da se izraze kao Hrvati? Ovdje treba govori ne kroz ime i prezime nego kako se ko izjašnjava", kazao je Backović.

 

Odgovorio mu je Predrag Kožul.

 

"Ja nisam nijedno ime spomenuo u svom obraćanju. Nemojte kroz priču o imenima zamagliti činjenicu da u Kantonu Goražde žive 24 Hrvata ali da Kanton Goražde daje predstavnika hrvatskog naroda u Dom naroda koji nije legitimno izabran od hrvatskog naroda i ne može legitimno predstavljati", kazao je Kožul.

 

Nikola Lovrinović je naveo da je "na sceni je drastično kršenje prava konstitutivnih naroda":

 

"Kako stvari stoje, očigledno da ćete odbiti naš prijedlog. Zašto? Zarad čega? Koji je cilj i opravdanje? Ovo poprima dramatične razmjere i ne vodi dobru. Dostojanstvo političkog djelovanja hrvatskog naroda je na dnu. Čini mi se da želite zemlju po vašoj mjeri. Volio bih danas da pokažete kojom to kemijom hrvatski narod može naštetiti državi? Čini mi se da smo samo dobar izgovor za vaše pogreške. Na sceni je sve ove godine jedna velika prevara. Koristili ste brojnost, lobirali po različitim institucijama... One koji nastoje zaštiti prava hrvatskog naroda se kriminalizira.

 

Reagirao je i Mladen Bosić.

 

"Spomenuli ste SDS koji će zajedno sa Bošnjacima obarati vaš prijedlog? Otkud znate šta će SDS raditi? Nemamo namjeru da uzimamo bilo čiju stranu i da budemo bilo čiji advokati. Ne podržavam nijednu varijantu gdje se dvoje udružuje protiv trećeg. Iz čega ste našli da izvučete tu konstataciju?", upitao je Bosić.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook