Gorko se razočarala

Dođite vi kod mene u Bosnu, ima ovdje posla: Surovo realna priča djevojke kojoj je familija obećavala posao u Njemačkoj

Hronika19.12.17, 19:41h

Dođite vi kod mene u Bosnu, ima ovdje posla: Surovo realna priča djevojke kojoj je familija obećavala posao u Njemačkoj
Nema veze, familijo moja. Hvala vam na pokušajima. "Razumijem" ja tu vašu situaciju. Ako je već tako, dođite vi meni u Bosnu. Ovdje trenutno traže radnike u rudniku, a i plata je dobra, topli obrok, u smjenama, sve na vrijeme

 

Sve više mladih iz BiH je prethodnih godina potražilo posao u Njemačkoj, razočarani situacijom u svojoj zemlji. Neki su se obratili rođacima za pomoć, koji su godinama u dijaspori, ali to nije donijelo uspjeh kakav su očekivali.

 

Jedna djevojka je o tome napisala tekst, koji je objavljen u jednoj od grupa na društvenim mrežama, gdje se okupljaju ljudi koji traže posao inostranstvu.

 

Prenosimo ga u cjelosti:

 

"Samo ti završi školu i izvadi pasoš, odmah će te tetka, stric, ujka pozvati kod sebe u svijet. Nemaš ti tu, sine, nikakve budućnosti, vidiš da su svi bez posla. Ja ću tebe da spasim. Ja ne mogu da zaboravim koliko sam pite pojela od tvoje mame. Zaslužili ste, Boga mi."

 

Završena škola, pasoš gotov, išla na pijacu, kupila sebi malo nove odjeće od para što je majka zaradila radeći za nadnicu da može da me spremi kao čovjeka za svijet. Javljam svima da sam spremna.

 

Odgovori su bili raznorazni, evo par primjera:

 

"Znaš, sad je malo drugačije, nije kao prije lako ni ovdje za posao. Eto da si prije mesec dana bila ovdje, tražili su u jednom hotelu čistačicu, ali sad su puni sa osobljem. Da je kao onda moglo bi, ali sad svi traže da se zna jezik, hajde nauči njemački pa će tetka onda da te pozove."

 

"Ima u jednom selu traže da se čisti štala, ali ne bih ja tebe tu, žao mi te je. Sačekaj još malo, biće možda nešto. Evo ovdje traže radnika u poljoprivredi, ali nemaju smještaj. Ja bih tebe kod nas, ali znaš da moja djeca ne mogu ni jedno sa drugim pa svako u svojoj sobi voli mir. Znaš, rode, i ja ću možda da ostanem bez posla, sad je i ovdje zavladala ona kriza pa ne znam ni ja kako ću da se izborim za sebe."

 

Nema veze, familijo moja. Hvala vam na pokušajima. "Razumijem" ja tu vašu situaciju. Ako je već tako, dođite vi meni u Bosnu. Ovdje trenutno traže radnike u rudniku, a i plata je dobra, topli obrok, u smjenama, sve na vrijeme. I u prodavnici traže, možda i tetka uspije da nađe nešto, ima iskustva.

 

Ne brinite za smještaj, ja ću spavati na podu, a vi možete na kauču što nam je komšija dao, razvlači se, ima mjesta za vas! Nećete biti gladni. Znate, moja mama još uvijek pravi one iste pite koje su vas othranile kao i mene!

 

Ako još nekako mogu da vam pomognem, samo recite, nekako se osjećam ‘dužno’ što ste makar ‘pokušali’ da mi pomognete! Hvala Vam do neba, Bog će da vam vrati.

 

(Pogled.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook