Rame uz rame sa Sjevernom Korejom

Smog godišnje u Bosni UBIJE 8.000 ljudi: Ovo je epidemija, druga smo najzagađenija zemlja na svijetu!

Hronika19.12.17, 16:41h

Smog godišnje u Bosni UBIJE 8.000 ljudi: Ovo je epidemija, druga smo najzagađenija zemlja na svijetu!
Najzagađeniji gradovi u BiH su Zenica, Sarajevo, Tuzla, Lukavac i Kakanj, Banjaluka, Prijedor, Brod, Ugljevik i Gacko

 

 

Zagađenost vazduha u BiH veća je 4,5 puta od dozvoljenih vrijednosti, što izaziva oboljenja od čijih posljedica godišnje, prema procjenama, umre oko 8.000 stanovnika.

 

BBC je nedavno objavio da je BiH po kvalitetu vazduha druga najzagađenija zemlja na svijetu, odmah nakon Sjeverne Koreje.

 

Ništa bolje vesti ne stižu ni iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), iz koje su saopštili da je visok stepen zagađenosti vazduha u BiH uzročnik bolesti, koje poprimaju razmjere epidemije sa smrtnim ishodom.

 

– Zagađenost utiče na pojavu kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, respiratornih bolesti. Od posljedica raznih oboljenja, godišnje u BiH, na svakih 100.000 ljudi, prijevremeno umre 230 – procijenili su u SZO.

 

Prema istraživanju ove organizacije, BiH je po broju umrlih od posljedica izazvanih zagađenim vazduhom prošle godine zauzela peto mjesto, koje je podijelila s Jermenijom.

 

Najzagađeniji gradovi

 

Istraživanje britanskih ekoloških stručnjaka pokazalo je da BiH pripada grupi od 20 "najtoksičnijih" zemalja, a na osnovu broja smrtnih slučajeva od zagađenja vazduha i emisije ugljen-dioksida.

 

A najzagađeniji gradovi u BiH su Zenica, Sarajevo, Tuzla, Lukavac i Kakanj, Banjaluka, Prijedor, Brod, Ugljevik i Gacko.

 

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu da se najopasnijim zagađivačima vazduha smatraju ugljikovodonici, prizemni ozon, ugljen monoksid, azotni dioksid, sumpor dioksid i lebdeće čestice, odnosno dim, čađ i prašina.

 

- Dugoročan boravak u sredinama sa visokim nivoom zagađenja je važan faktor rizika za obolijevanje od hroničnih respiratornih i kardiovaskularnih bolesti. Zagađenje vazduha je veliki ekološki rizik za zdravlje, a procjenjuje se da godišnje uzrokuje oko dva miliona slučajeva prerane smrti širom svijeta – ističu u ovom zavodu.

 

Mjerenja u tri grada

 

U Institutu ta zaštitu i ekologiju RS kažu da su najveći izvori zagađenja vazduha individualna ložišta, saobraćaj i industrija.

 

Kad je riječ o informaciji da je BiH druga najzagađenija zemlja na svijetu, naglašavaju da su u obzir uzeti samo podaci o zagađenosti u Sarajevu, Tuzli, Zenici.

 

– Nisu uzeti podaci ni za jedan grad u Srpskoj, pa se dobija djelimično pogrešan zaključak, jer u RS, ali i BiH u cjelini, ima očuvanih predjela sa veoma kvalitetnim vazduhom – ističe direktor ovog zavoda Predrag Ilić.

 

U Hidrometeorološkom zavodu RS upozoravaju da lebdeće čestice često sadrže vrlo štetne teške metale.

 

- S obzirom na to da su veoma sitne, prodiru duboko u ljudski organizam, gdje se zadržavaju i akumuliraju sve štetne materije koje nose sobom. Neke od njih su kancerogene i imaju veoma štetne efekte na zdravlje ljudi – objašnjavaju u ovom zavodu.

 

Rješenje

 

Dodaju da bismo, kada bi se novac koji dajemo za liječenje građana oboljelih od zagađenja vazduha ulagao u njegovu prevenciju, bili mnogo sretnije društvo.

 

Stručnjaci objašnjavaju da preventivne mere, između ostalog, podrazumijevaju izmještanje željezničkih i autobuskih stanica i magistralnih saobraćajnica van stambenog dijela grada. Tu je i izmještanje industrijskih objekata van stambenih zona.

 

Čistoća vazduha u naseljima se može sačuvati pravilnim planiranjem naselja i smišljenom lokacijom novih industrijskih objekata.

 

Kontrolne mjere obuhvataju obaveznu kontrolu emisije gasova pri tehničkom pregledu motornih vozila, stalna kontrola rada servisa za tehnički pregled, zabrana parkiranja teretnih vozila u gradu.

 

Smanjiti kretanje

 

S ciljem prevencije akutnih i hroničnih bolesti koje nastaju kao posljedica zagađenja vazduha, ljekari savjetuju da građani tokom zime, kad je zagađenost najveća, samnje kretanje na otvorenom. Naročito u jutarnjim i večernjim časovima, sve do pojave padavina ili jakog vjetra koji će omogućiti bolji kvalitet vazduha.

 

Dok traju epizode velikog zagađenja, poseban doprinos očuvanju zdravlja predstavlja odlazak na obližnje planine svakog vikenda. Ne preporučuju se vježbe i trčanje na otvorenom, jer se na taj način, zbog dubokog disanja, veće količine štetnih materija unose u pluća.

 

(EuroBlic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook