Narodno pozorište Sarajevo

Vrhunski kulturni doživljaj uz dramu i balet za kraj godine

Kultura19.12.17, 14:32h

Vrhunski kulturni doživljaj uz dramu i balet za kraj godine
U utorak, 26. 12. 2017. u 19:30 sati, na sceni NPS, solisti i ansambl Baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Samra Gulamović, izvest će balet na muziku Petra Iliča Čajkovskog „Krcko Oraščić“ u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova


U Narodnom pozorištu Sarajevo u srijedu,  20. 12. 2017. sa početkom u 19:30 sati,  bit će izvedena  drama „Kralj  Lear“ u  adaptaciji i režiji Diega de Brea. Uz prvaka Drame NPS, Izudina Bajrovića koji će utjeloviti ulogu Kralja Leara,  gledat ćemo Sanelu Pepeljak, Medihu Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elmu Juković.

 

Predstava je realizovana u koprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS, uz podršku Britanske ambasade , koje je ujedno i partner projekta.


Kralj Lear istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma. Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u lavirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći. Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života  na čijem kraju Lear, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe da bi se preko nje očistio. Learov odlazak je pravi danse macabre koji ga lišava svega. Zemlja je postala grobnica, neka neko dozove sunce!

 

np2


Predstava je titlovana na engleski jezik.


U utorak,  26. 12. 2017.  u 19:30 sati, na sceni NPS,  solisti i ansambl Baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Samra Gulamović, izvest će balet na muziku Petra Iliča Čajkovskog „Krcko Oraščić“ u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova. Balet „Krcko Oraščić“  u svim teatrima diljem svijeta u pretpraznično  vrijeme je zasigurno jedan od najčešće izvođenih baleta, ali i omiljen kod publike svih uzrasta. 

 

np


U srijedu, 27. 12. 2017. sa početkom u 19:30 sati, možete pogledati  dramu Harisa Pašovića nastalu u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i East West Centra „Otkrivanje žene“
„Otkrivanje žene" je dramski tekst Harisa Pašovića, suvremenog pisca i redatelja koji na neuobičajen i sistematičan način primjećuje i analizira pojave u našem društvu. Sam dramski tekst je nastajao u toku procesa postavljanja predstave. „Otkrivanje žene“ razmatra egistenciju žene na Balkanu kroz vjekove.


„Otkrivanje žene“ jako je bitan komad ne samo za nas Balkance i Balkanke, nego i za sve žene svijeta. Danas postoji veliki broj žena koje vode države ili rade druge poslove koji su do sada smatrani muškim; postale se naučnice, sportašice, pilotkinje... Žene su od statusa nižih bića postale emancipovane i izborile su se za svoja prava.
 

(DEPO PORTAL/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook